Mainos

Turkulaiset uskaltautuivat jälleen kaupungin keskustaan – vastaanottokeskuksessa apea tunnelma

Turun kaupungin turvallisuustilanne on perjantain puukotusiskusta huolimatta hyvällä tolalla ja poliisin läsnäolo on pitänyt kadut rauhallisina. Näin Turun tilannetta arvioi kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Ihmiset ovat uskaltautuneet takaisin keskustan kaduille, mutta osa pelkää. Turun keskustassa maahanmuuttajataustaista väestöä liikkui Randellin mukaan viikonlopun aikana tavallista vähemmän. Apulaispoliisipäällikkö Kari Puolitaival Lounais-Suomen poliisista vahvistaa havainnon.

– Poliisilla on käsitys, että maahanmuuttajataustaista väestöä on tosiaan ollut liikkeellä tavallista vähemmän.

Maahanmuuttajataustaisten yhteisöistä tai uskonnollisista yhdistyksistä ei ole pyydetty poliisin läsnäoloa tai suojelua, Puolitaival sanoo.

– Poliisi on kohottanut valmiuksiaan yleisesti. Siihen liittyy kaikenlainen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito, hän muotoilee.

Vastaanottokeskuksessa apea tunnelma

Pansion vastaanottokeskuksessa viikonloppua varjostivat perjantain uutisten lisäksi uhkausviestit. Puukotuksista epäilty marokkolaismies on asunut Pansion keskuksessa.

– Konkreettisia häiriötilanteita ei ole tullut tietooni Pansiossa tai muissa turvapaikanhakijoiden majoituspaikoissa, Kari Puolitaival sanoo.

Uhkausviestejä on tullut lähinnä puhelimitse, kertoo Pansion keskuksen apulaisjohtaja Heimo Nurmi.

– Osa puheluista on selvästi soitettu vahvassa humalassa, hän kertoo.

Tunnelma keskuksessa on ollut hyvin vaisu ja murheellinen, Nurmi kuvailee. Keskuksen noin 250 asukasta ovat olleet tapahtumista järkyttyneitä. On haluttu pysyä sisällä. Osa pohti maanantaina, uskaltaako lapsia päästää kouluun.

– Aivan samoja asioita mietitään kuin kaikissa muissakin perheissä, Nurmi kertoo.

Turun katukuva tuskin muuttuu

Poliisi jatkoi maanantaina näkyvää partiointiaan kaupungin ydinkeskustassa. Kaupunginjohtaja Randellin mukaan Turku päivittää perjantain iskun takia turvallisuussuunnitelmaansa.

Ei kuitenkaan ole todennäköistä, että päivitys johtaa suuriin muutoksiin katukuvassa. Esimerkiksi Yliopistonkadun kävelykadulla ajoesteitä on ollut jo pitkään, ne tosin näyttävät kukka-asetelmilta.

Hyväkään turvallisuussuunnitelma ei olo aukoton.

– Suurissa kaupungeissa tapahtuu väkivallantekoja eikä onnettomuuksilta voida välttyä, Randell muistuttaa.

Turussa on noin 188 000 asukasta. Randellin mukaan Turku on aina ollut monikulttuurinen ja kansainvälinen kaupunki. Väestöstä yli kymmenen prosenttia puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia.

– Isku konkretisoi uudella tavalla sen, että olemme osa Eurooppaa ja kansainväistä yhteisöä. Vaikka olemme maailman turvallisimpia maita, ei voi sulkea pois, että jotkut yksilöt tai tahot tekevät väkivaltaa muita kohtaan, Randell sanoo.

Turun kouluissa ja päiväkodeissa on lisätty valmiuksia keskustella perjantain tapahtumista oppilaiden kanssa ja antaa heille tarvittaessa psykososiaalista tukea. Kriisiavun antaminen on Randellin mukaan käynnistynyt kaupungissa ”normaalin protokollan mukaisesti”.

– Isku tapahtui perjantaina iltapäivällä, jolloin koululaiset olivat jo kotona. Viikonloppuna on keskusteltu kodeissa ja kavereiden kanssa, mutta asiasta on tärkeä puhua myös koulun kaltaisessa neutraalissa ympäristössä, Randell sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.