Kauppakeskus Valkean vartijoiden johtaja kertoo, mitä tiistain puukotustilanteessa tapahtui

Oulun kaupunginjohtajan Ari Alatossavan mukaan erityisesti kaupungin maahanmuuttajataustaiset ihmiset ovat hyvin huolissaan tilanteesta.

Oulun kauppakeskus Valkean vartijat eivät saaneet tiistain väkivallanteon yhteydessä vammoja, turvallisuudesta vastaavan Reila Palveluiden yksikönjohtaja Matti Alatalo kertoi torstaina STT:lle. Heille on annettu Alatalon mukaan keskusteluapua. Väkivallanteot ovat olleet vartijoille poikkeuksellisia tilanteita.

– Osa tietenkin ottaa tapahtumat vähän kovemmin, ja osalle tämä ei ole ollut niin kova paikka, Alatalo sanoo.

Kauppakeskuksessa on tapahtunut kaksi vakavaa väkivallantekoa viikon sisään. Ulkomaalaistaustaista miestä puukotettiin tiistai-iltana kauppakeskuksen käytävällä. Viime viikon torstaina tapahtuneessa puukotuksessa taas uhrina oli 12-vuotias ulkomaalaistaustainen Suomen kansalainen. Molempien tekojen uhrit ovat hengissä.

Alatalo kiittelee vartijoiden toimintaa molemmissa väkivaltatilanteissa. Alatalon mukaan yksikään kauppakeskuksen vartija tai järjestyksenvalvoja ei ollut työvuorossa molempien väkivallantekojen aikaan.

Kun puukottaja tiistaina hyökkäsi uhrin kimppuun, olivat vartijat toisessa päässä kesäkatua, Alatalo kertoo. Vartijat saivat hänen mukaansa tekijän kiinni noin 20–30 sekuntia teon jälkeen. Uhrille annettiin ensiapua Sokos Herkku -ruokakaupan puolella. Siellä ollut vartija soitti hälytyskeskukseen ja huusi järjestyksenvalvojille, että alakerrassa on puukoniskuja saanut uhri.

– Tällöin järjestyksenvalvojat siirtyivät antamaan ensiapua uhrille.

Lisämiehitystä ei järjestetty

Alatalon mukaan Reilassa ei ole nähty tarpeelliseksi järjestää lisämiehitystä Valkeaan tapahtumien johdosta. Reilan resursseja on lisätty hänen mukaansa jo aikaisemmin ja miehitys on kauppakeskuksessa riittävä.

– Ei olla nähty sitä tarpeelliseksi. Teot ovat olleet sellaisia, että vaikka siinä olisi useampikin vartija ollut, niitä ei olisi voitu mitenkään estää. Teko tapahtuu kuitenkin sekunnissa tai kahdessa, yksikönjohtaja kertoo.

Pieniä viilauksia on kuitenkin tehty vartijoiden ja järjestyksenvalvojien kierroksiin henkilökunnan turvallisuuden tunteen lisäämiseksi. Kierroksia saatetaan tehdä tietyissä osissa kauppakeskusta silloin, kun väkimäärä siellä on suurempi.

Maahanmuuttajataustaiset erityisen huolissaan

Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava kertoi torstaina STT:lle, että erityisesti kaupungin maahanmuuttajataustaiset ihmiset ovat hyvin huolissaan tilanteesta. Hänen mukaansa tunnelma Oulussa on yleisestikin edelleen järkyttynyt, hämmentynyt ja surullinen viimeaikaisten väkivallantekojen takia.

Alatossava sanoi torstaina, että Oulun kaupungilla ei ollut uutta kerrottavaa tapauksiin liittyen. Hänen mukaansa uutta tietoa saadaan ehkä ensi viikolla.

Kaupunginjohtaja esitti keskiviikkona Oulun kaupungin ja poliisin yhteisessä tiedotustilaisuudessa hallitukselle toiveen, että ääriliikkeiden nousu ja rasismi Suomessa otetaan vakavasti ja siihen puututaan. Poliisin mukaan molemmissa tapauksissa on selkeitä viitteitä rasismista ja viharikoksista.

Lue myös:

    Uusimmat