Turkki vaatii EU:lta viisumivapautta – uhkaa muuten luopua pakolaissopimuksesta

Turkki uhkaa perääntyvänsä EU:n kanssa tehdystä pakolaissopimuksesta, jos sen Turkin kansalaisten viisumivapaus ei onnistu jo syksyllä.

Maan ulkoministeri Mevlut Cavusoglu kertoo saksalaisen Frankfurter Allgemeine Zeirtungin haastattelussa, että viisumivapaus Euroopassa ei tule voimaan jo jo lokakuussa, Turkki peruu sopimuksen turvapaikanhakijoiden liikehdinnän pidättämisestä maan rajoilla.

– Mutta tämä kaikki riippuu viisumivapauden perumisesta kansalaisillemme, mikä on osa maaliskuun 18. päivä tehtyä sopimusta, hän totesi FAZ:ille.

– Jos viisumivapaus ei toteudu, olemme pakotettuja perääntymään pakolaisten takaisin ottamisesta sekä maaliskuun sopimuksesta, hän jatkaa.

Jo valmiiksi kiistelty ajatus Turkin viisumivapaudesta sai entistä suurempaa kritiikkiä osakseen Turkin epäonnistuneen vallankaappauksen ja sitä seuranneiden puhdistusten jälkeen. EU-komissaari Günther Oettinger sanoi aiemmin, ettei näe Turkin viisumivapauden toteutuvan lähiaikoina vallankaappausyrityksen ja sitä seuranneiden levottomuuksien takia.

Viisumivapausneuvottelujen vaikutukset pakolaissopimukseen puhuttivat jo toukokuussa.

Pakolaissopimus vaarantumassa 1:59

Monet pelkäävät vallankaappausyrityksen johtavan lisääntyvään auktoritäärisyyteen Turkin hallinnossa.

Turkkilaiset välttelevät kotimaataan –"Sinne ei kannata lähteä" 1:36

Lue myös:

    Uusimmat