Mainos

Turkki äänestää uusintavaaleissa

Turkkilaiset käyvät tänään vaaliuurnilla jo toista kertaa viiden kuukauden aikana.

Vaalituloksen ei odoteta uurnilla ramppaamisesta juuri muuttuvan, sillä presidentti Recep Tayyip Erdoganin AKP-puolue voittanee tälläkin kertaa vaalit.  

Mielipidemittausten mukaan AKP saa runsaat 40 prosenttia äänistä. Tämä ei riittäisi siihen, että puolue voisi muodostaa hallituksen yksin. Juuri hallitusneuvottelujen kariutumisen vuoksi turkkilaiset ovat jälleen uurnilla, sillä AKP menetti kesän valeissa enemmistönsä, eikä hallitusyhteistyöstä muiden puolueiden kanssa kyetty sopimaan.  

Edellisten vaalien jälkeen maan turvallisuustilanne on huonontunut merkittävästi. Tulitauko kurdimilitanttien kanssa on romuttunut, Syyrian kriisi on pahentunut entisestään ja Isis-äärijärjestö on tehnyt kaksi veristä itsemurhapommi-iskua.  

– AKP sanoo, että yksipuoluevalta tuo vakautta, mutta eipä sitä ole paljon viime vuosina näkynyt. Tarvitsemme järjestelmän, jossa on tasapainoa, ja sellaisen suuri koalitio toivottavasti antaa, sanoi 22-vuotias sairaanhoitaja Gulcan.  

– Koalitiot eivät ole hyväksi Turkille. Yksipuoluejärjestelmä tuo vakauden. Maan tulevaisuuden vuoksi toivon, että saamme AKP:n yksinvallan, pohti puolestaan vaimonsa ja tyttäriensä kanssa äänestämässä käynyt Kahraman Tunc, 51.  

Vaalihuoneistot avautuivat aamukuudelta Suomen aikaa Itä-Turkissa ja tuntia myöhemmin muualla. Äänestäminen päättyy neljältä iltapäivällä.  

Vaalitulosta ei saa ilman vaaliviranomaisten lupaa julkistaa ennen viittä, mutta yleensä vaaliviranomaiset antavat luvan, ja tulos julistetaan ennen määräajan päättymistä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.