Turkin Erdogan väläytti jälleen kuolemantuomiota

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan väläytti jälleen kuolemantuomiokorttia puhuessaan tänään valtavalle joukkokokousyleisölle.

Istanbuliin kokoontui ainakin satojatuhansia ihmisiä vastustamaan viime kuussa tapahtunutta vallankaappausyritystä.

Erdogan oli kutsunut kansaa koolle "demokratian ja marttyyrien" asialle.  

Erdogan sanoi, että jos kansa haluaa kuolemantuomion, on puolueiden noudatettava sen tahtoa.  

– Ilmoitan jo etukäteen, että hyväksyn parlamentin päätöksen (kuolemantuomiosta), Erdogan sanoi.  

Paikalla oli myös maan oppositiojohtajia pitämässä puheenvuoroja, mutta ilman kutsua tapahtumaan jäi kurdimyönteisen Kansan demokraattisen puolueen (HDP) johtaja.  

Turkkilaisviranomaisten mukaan kokoontumisessa oli varauduttu kolmen miljoonan ihmisen saapumiseen. Turvatoimien kerrotaan olleen tiukat ja paikalla olleen ainakin 15 000 poliisia.  

Yhtenäisyyttä 

Presidentti Erdogan usutti kannattajiaan koolle jo heti vallankaappausyrityksen jälkeen. Sittemmin Erdoganin AKP-puolueen kannattajia on kerääntynyt kaduille iltaisin.  

Heinäkuun puolivälissä tapahtuneessa vallankaappausyrityksessä sai surmansa yli 270 ihmistä. Sen jälkeen Erdoganin hallinto on toteuttanut suuria puhdistuksia. Kymmeniätuhansia ihmisiä on pidätetty virantoimituksesta ja lähes 19 000 on pidätetty.  

AFP:n toimittajan haastattelemat osallistujat sanoivat kuitenkin tulleensa joukkokokoukseen maan yhtenäisyyden puolesta.  
– Me emme ole täällä tänään johtajamme vuoksi vaan suojellaksemme maatamme, nimellä Ramazan esiintynyt mies kommentoi.  

Pääoppostiopuoleen CHP:n kannattaja Osman Kor sanoi saapuneensa paikalle, koska puolueen johtaja Kemal Kilicdaroglu osallistui tapahtumaan.  
– Olen CHP:n äänestäjä ja kannatan vasemmistolaisia arvoja. Johtajamme on täällä, joten me olemme, Kor sanoi.  

Lue myös:

    Uusimmat