Turkin EM-kisasankarin kohutemppu tutkintaan

Euroopan jalkapalloliitto Uefa ilmoitti keskiviikkona käynnistäneensä tutkinnan jalkapallon miesten EM-kisoissa pelaavaa Turkin puolustaja Merih Demiralia kohtaan. Uefan mukaan Demiral tuuletti tekemäänsä 2–0-johtomaalia ultranationalistisella tervehdyksellä tiistain neljännesvälieräottelussa Itävaltaa vastaan.

Uefa kertoi lausunnossaan tutkivansa pelaajaa "sopimattoman käytöksen" vuoksi. Demiralin yleisölle näyttämä ele tunnetaan turkkilaisen ultranationalistisen Harmaat sudet -ryhmän tervehdyksenä.

Saksan sisäministeri Nancy Faeser tuomitsi turkkilaispelaajan tuuletuksen keskiviikkona.

– Turkkilaisten äärioikeistolaisten symboleilla ei ole sijaa stadioneillamme. Jalkapallon EM-kisojen käyttämistä rasismin alustana on täysin mahdotonta hyväksyä, Faeser sanoi viestipalvelu X:ssä.

Demiral väitti Turkin 2–1-voittoon päättyneen ottelun jälkeen, ettei hänen eleessään ollut "piiloviestiä".

– Tavalla, jolla tuuletin, oli jotain tekemistä turkkilaisen identiteettini kanssa. Olemme kaikki turkkilaisia, olen erittäin ylpeä turkkilaisuudestani, ja se on eleeni tarkoitus, Demiral sanoi.

Turkin molemmat maalit tehnyt puolustaja kertoi nähneensä turkkilaiskannattajien tekevän katsomossa saman tervehdyksen, mihin hän halusi vastata.

– Halusin vain näyttää, kuinka onnellinen ja ylpeä olen, Demiral kertoi.

Harmaat sudet -ryhmän ideologiaa on kuvattu äärikansallismieliseksi ja uusfasistiseksi. Järjestö on muun muassa osallistunut vuosien varrella poliittisiin väkivaltaisuuksiin ja Paavi Johannes Paavali II:n murhaa vuonna 1981 yrittänyt Mehmet Ali Agca oli Harmaan susien jäsen. Järjestön toiminta on kielletty Ranskassa ja Itävallassa, mutta ei Saksassa.

Turkki kohtaa lauantaina EM-kisojen puolivälierissä Hollannin.

Lue myös:

    Uusimmat