Näky katsomossa järkytti EM-kisoissa – fanien tempaus aiheutti someraivon

Hollanti aloitti jalkapallon miesten EM-turnauksen 2-1-voitolla Puolasta. Suurta kohua ottelussa aiheutti kolmen hollantilaiskannattajan tempaus, kun he olivat maalanneet naamansa mustiksi.

Kolmikko oli maalannut naamansa mustaksi ja sonnustautuneet vuoden 1988 EM-kisojen pelipaitoihin sekä laittaneet hiuksensa uuteen uskoon. Tarkoituksena oli esittää kyseisten kisojen yhtä Hollannin sankareista, Ruud Gullitia. Hollanti voitti vuoden 1988 EM-kilpailut.

Tempausta ei katsottu hyvällä ja se sai runsaasti kiivasta ja vihaista palautetta sosiaalisessa mediassa. Hollantilaiset kulttuurinormit ovat edelleen säännöllinen keskustelun aihe ja jouluhahmo Zwarte Piet on edelleen käytössä huolimatta siitä, että sillä on yhteyksiä siirtomaa-aikaan. Kyseistä hahmoa esittää perinteisesti valkoihoinen näyttelijä, jolla on naama maalattuna mustaksi, afro päässään ja huulet maalattuna punaisiksi.

– Olen tietoinen Ruud Gullitista. Hän oli ilmiömäinen Milanissa. Blackface on kuitenkin blackface. Se on inhottavaa ja loukkaavaa, BBC:n katsoja oli Telegraphin mukaan todennut nähtyään fanit tv-lähetyksessä. 

Blackface on peruja 1800-luvulta ja se edustaa Yhdysvalloissa vanhaa ja nykyisin paheksuttua teatteriperinnettä, joka perustui rasististen stereotyyppien korostamiseen.

Monet näkevät sen rasistisena ja loukkaavana. Useat hollantilaisfanit olivat kuitenkin tulleet someen puolustamaan kolmikon toimintaa. BBC ilmoitti tapahtuneen jälkeen, että he saavat pelikuvansa isännöivältä tuotannolta ja ettei ollut BBC:n päätös näyttää kannattajia kuvissa. 

Hollannin lohkossa pelaavat myös Ranska ja Itävalta, jotka kohtaavat maanantai-iltana.

Lue myös:

    Uusimmat