Turkin äkillinen mielenmuutos yllätti asiantuntijan: "Vain Erdogan yksin tietää, miksi sopu syntyi juuri nyt"

Suomalaistutkija: Nato-jäsenyyden nopea edistyminen oli lopulta yllätys 3:15
Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg arvioi Naton tulevan huippukokouksesta entistä vahvempana ulos.

Tutkija Tuomas Forsberg sanoo ytimekkäästi, että Naton huippukokouksessa syntyneen pöytäkirjan tärkein asia on, että sopimus on ylipäätään syntynyt.

Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg sanoi MTV:n Seitsemän uutisissa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden nopean edistymisen olleen yllätys.

– Viimeisten tietojen valossa näytti siltä, että asiat ovat pahasti jumissa. Mutta jos mennään ajassa taaksepäin, huippukokousta pidettiin maamerkkinä, jota ennen sopu kuviteltiin saatavan aikaan, Forsberg sanoi.

Suomi, Ruotsi ja Turkki allekirjoittivat eilen yhteisymmärrysasiakirjan, jossa Turkki lupasi tukea Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

– Erdogan yksin tietää, miksi sopu syntyi, koska hänestä kaikki oli kiinni. Ehkä hän ajatteli että tässä tilanteessa saadaan paras tulos aikaan ja vähemmän negatiivisia vaikutuksia, kuin jos jumittamista jatkettaisiin. 

Turkin, Suomen ja Ruotsin eilen allekirjoittaman pöytäkirjan sisältöä on ruodittu pian vuorokausi. 

– Sopimuksen pihvi on se, että sopimus [ylipäätään] on. Ydin on viimeinen kohta, jossa Turkki sanoo tukevansa Suomen ja Ruotsin pyrkimystä Naton jäseneksi. Muu asia on sitä, millä hinnalla Turkki halusi sopimuksen Suomelta ja Ruotsilta. Sopimuksessa vakuutellaan yleisellä tasolla, että terrorismi tuomitaan ja siinä on myös yksityiskohtia, miten Turkin näkökulmasta terrorismin torjumista voidaan edistää.


Lue myös:

    Uusimmat