Turistit peruvat Suomen-matkojaan, koska pelkäävät Venäjää – "Olisi hyvin tärkeää että Nato-jäsenyys hyväksyttäisiin nopeasti"

Venäjää pelkäävät turistit peruvat nyt lomamatkoja Suomeen – MaRan toimitusjohtaja: Nato-jäsenyys tulisi hyväksyä nopeasti 3:32
Venäjää pelkäävät turistit peruvat nyt lomamatkoja Suomeen. MaRan toimitusjohtaja toivoo avuksi nopeasti hyväksyttävää Nato-jäsenyyttä.

Suomen sijainti sotaa käyvän Venäjän naapurimaana vaikuttaa maamme vetovoimaisuuteen matkailumaana. Yhdysvaltalaisryhmiä on peruuttanut matkojaan ja tiedusteluita Suomen turvallisuustilanteesta on tullut monesta maasta.

Sota vaikuttaa ihmisten valmiuteen matkustaa Suomeen ja Suomen mielikuvaan matkailukohteena, sanoo matkailualan etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

– Yhdysvaltalaisia matkaryhmiä on peruuttanut matkoja ja tiedusteluja Suomen turvallisuudesta on tullut monesta maasta. Kun sota alkoi, varsinkin Pohjois-Suomeen matkanneet yhdysvaltalaisryhmät peruuttivat tulonsa, toteaa MaRan Lappi MTV Uutisille.

Etenkin iäkkäämmät matkailijat ovat tehneet tiedusteluja Suomen turvallisuudesta. Kansainvälisesti Suomi näyttäytyy herkästi Pohjoismaista turvattomimpana, koska jakaa 1340 km pitkän itärajan Venäjän kanssa.

Hyökkäyssotaa käyvä naapurimaa Venäjä vaikuttaa myös siihen, kuinka turvallisena investointipaikkana Suomi nähdään. Lapin mukaan turvallisuus on Suomen valttikortti, ja matkailijoiden mielikuva Suomesta on turvallinen ja hygieeninen maa. 

Nato vahvistaa mielikuvaa Suomesta turvallisena matkailumaana

Lapin mukaan Suomen Nato-jäsenyys tulee vahvistamaan tunnetta Suomesta turvallisena matkailumaana.

– Olisi hyvin tärkeää, että Suomen Nato-jäsenyys hyväksytään pian. En usko, että epävarmuus matkailualalla tulee näkymään sitten enää pidempään. 

Merkitystä on myös kansainvälisen lehdistön uutisoinnilla Suomen tilanteesta. Lapin mukaan Suomi on saannut myös paljon myönteistä julkisuutta yhtenäisenä kansakuntana.

Ukrainan sota jatkaa koronan epävarmuutta

Matkailualalle tilanne on näyttäytynyt kriisistä toiseen siirtymisenä. Koronapandemia pudotti matkailua muutamaksi vuodeksi, mutta Venäjän hyökkäyssota on jatkanut matkailu-alan epävarmuutta.

Huoli näkyy ennen kaikkea ravintola- ja matkailualan yritysten kannattavuudessa sekä kuljetuksen ja energian hintojen nousussa. 

– Kustannuksemme ovat nousseet huimasti. Ennakoimme tälle vuodelle, että elintarvikkeiden raaka-ainehinnat nousevat noin 15-20%. Lisäksi kuljetuskustannukset nousevat.

Lapin mukaan sotatilanne näkyy ennen kaikkea siinä, ettei venäläisiä asiakkaita ole sekä Venäjän ylilentokiellon myötä Aasian markkinoiden heikentymisenä.

– Venäjän ylilentokielto on ollut kova isku Aasian matkailulle.

Vuonna 2019 jopa 30% prosenttia ulkomaalaismatkustuksesta muodostui kiinalaisisten, japanilaisten ja venäläisten matkoista. Venäläisiä asiakkaita ei ole tällä hetkellä ollenkaan, ja Venäjän ylilentokielto on vaikuttanut japanilaisten ja kiinalaisten turistien matkailuun. Kiinassa koronapandemian tilanne on johtanut rajuihin sulkutoimiin, ja tämä vaikuttaa matkailuun sodan lisäksi.

Finnair on reagoinut tilanteeseen lisäämällä lentoja Yhdysvaltoihin.

Venäläiset asiakkaat menetetty kokonaan

Venäläiset turistit ovat jo jonkin aikaa olleet poissa Suomen katukuvasta. Todennäköisesti asiakkaat menetetään pitkäksi aikaa, ja markkinat siirtyvät muualle. Millaiselta näyttää tulevan kesän turismi?

– Kotimaiset matkailijat liikkuvat onneksi Suomessa todella hyvin. Kolmen ison matkailijaryhmän, japanilaisten, kiinalaisten ja venäläisten puuttella on todella iso merkitys, mutta olemme positiivisin mielin.

MTV Lappeenrannassa: Vaikuttaako sota tunnelmaan? 7:10
Katso myös: Näin Venäjän läheisyys ja sota Ukrainassa vaikuttavat Lappeenrannan turismiin ja kaupunkilaisten mielialaan.

Lue myös:

    Uusimmat