Mainos

Turistien sieppausdraama jatkuu Filippiineillä

Filippiiniläisten muslimisissien Jolon saarelle sieppaamat 21 panttivankia, heidän joukossaan kaksi suomalaista, ovat heikossa kunnossa. Asiasta kertoi tänään filippiiniläinen toimittaja, jonka sissit kuljettivat tapaamaan panttivankeja.

Filippiinien saariryhmää, kaappaus

Arlyn de la Cruz, joka toimii free lance -toimittajana ABS-CBN -yhtiössä, kertoi, että Abu Sayyaf -muslimiryhmän jäsenet antoivat hänen nähdä panttivangit. Cruzin sallitaan myös myöhemmin toimittaa vangeille ruokaa, lääkkeitä ja vaatteita.
-Panttivangit ovat heikkoja, he pystyvät hädin tuskin liikkumaan. Joillakin vangeista on ripuli, koska he eivät ole tottuneet juomaan lähdevettä.

He eivät ole saaneet sieppauksen jälkeen mitään muuta ruokaa kuin riisiä, Cruz kertoi.
-Joillakin panttivangeista ei ole edes alusvaatteita. Naiset tarvitsisivat pyyhkeitä ja terveyssiteitä, hän jatkoi. De la Cruz sanoi ettei hän voi paljastaa sissien tarkkaa olinpaikkaa, koska se oli ehtona sille, että hän saa tavata vangit.
-Panttivangit toivovat, ettei sissejä vastaan tehtäisi sotilasoperaatioita, koska silloin heidät siirrettäisiin toiseen paikkaan. Panttivangit haluavat vain vapaaksi niin pian kuin mahdollista, Cruz selvitti. Cruzin mukaan panttivangit on ahdettu yhteen pieneen majaan, jossa ei ole käymälää.

Suomi esitti vastalauseen

Suomen, Saksan ja Ranskan Manilan suurlähetystöt kertoivat tänään yrittävänsä lähettää ruokaa ja lääkkeitä panttivangeille. Lähetystöt ovat pyytäneet Filippiinien viranomaisia selvittämään, miten apu saataisiin perille. Suomen hallitus tuomitsi tänään kaappauksen. Ulkoasiainministeri Erkki Tuomiojan antaman lausunnon mukaan Suomi on syvästi huolestunut panttivankien turvallisuudesta ja edellyttää heidän vapauttamistaan mahdollisimman pikaisesti. Suomen hallitus antaa myös täyden tukensa Filippiinien viranomaisten ponnisteluille tilanteen selvittämiseksi neuvotteluteitse ja niin, että panttivankien henki ei vaarannu, lausunnossa sanottiin.

Filippiinien hallituksen ja Abu Sayyaf -muslimiryhmän neuvotteluissa saavutettiin tänään hienoista edistystä, kun ryhmä vakuutti olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja tehtävään valitun hallituksen neuvottelijan Nur Misuarin kanssa. Abu Sayyaf uhkasi aiemmin teloittaa ulkomaalaisia panttivankeja, jos Misuaria ei vaihdeta. Uhkauksen esitti toinen Abu Sayyafin ryhmistä, jolla on panttivankinaan filippiiniläisiä koululaisia.

Vaikka kummankin sieppauksen tekijäksi on ilmoittautunut yksi ja sama Abu Sayyaf, eivät ne ole välttämättä suoraan sidoksissa toisiinsa, sillä ryhmän muodostavat joukko-osastot ovat vain löyhästi yhteydessä toisiinsa, kertoivat viranomaiset.
(STT-Reuters-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.