Mainos

Turhautunut Petteri Orpo näreissään Rinteen ja Sipilän yöllisistä salakeskusteluista: "Poikkeuksellista – en muista vastaavaa"

3:18
Video: Petteri Orpo yllättyi ja pettyi Rinteen paljastuksesta kesän 2017 salakeskusteluja koskien.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja entinen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) arvostelee kovasanaisesti entisen hallituskumppanin ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) toimintaa kokoomuksen selän takana sote-uudistukseen liittyen.

Tuoreen kirjan Antti Rinne – koko tarina mukaan Sipilä houkutteli salaisessa tapaamisessa heinäkuussa 2017 Antti Rinteen (sd.) kanssa oppositiopuolue SDP:tä hallitukseen.

– Minusta on poikkeuksellista, että pääministeripuolue käy yön pimeinä tunteina kokoomuksen selän takana Porin yössä keskusteluja hallituskumppanin vaihtamisesta. En muista vastaavaa tapahtumaa, Orpo sanoo MTV Uutisille.

Orpo sanoo kuulleensa aiemmin huhuja, että keskusteluja on käyty. Nykyinen oppositiojohtaja ei ole lukenut tuoretta kirjaa, mutta pitää paljastusta aikamoisena uutisena, nyt kun siitä on mustaa valkoisella.

Kokoomuspoliitikko kertoo keskustelleensa kirjasta Sipilän kanssa "hyvin lyhyesti" ulkoasiainvaliokunnan kokouksen yhteydessä.

– Hän vain totesi, että kirja ei pidä paikkaansa, mutta se oli hyvin lyhyt keskustelu.

"Tämä on turhauttavaa"

Antti Rinteen mukaan Juha Sipilä ehdotti Porin Vaakunassa, että puolueet toteuttaisivat yhdessä sote-uudistuksen ilman valinnanvapautta. Samalla SDP nousisi hallitukseen ja kokoomus jätettäisiin oppositioon.

Orpon mukaan keskusta oli valmis vaarantamaan hallituksen uudistukset sekä talous- ja työllisyyslinjan, koska sote-uudistuksen maakuntahallinto oli sille niin keskeinen hanke.

– Maakuntahallinnon eteneminen oli jumissa. Sipilä oli valmis pistämään talous- ja työllisyyspolitiikan sivuun, koska halusi maakuntahimmelin.

Orpo pitää keskustan toimintatapaa turhauttavana.

– Me teimme vakavalla mielellä töitä, että Suomi saadaan kuntoon. Me puolustimme Sipilän hallituksen linjaa eduskunnassa ja kun ei päästy yhdessä asiassa eteenpäin, sitten tehtiin jotain tällaista. Tämä on turhauttavaa.

Antti Rinne ei tarttunut tarjoukseen

Orpon mielestä keskustan hinku saada maakuntahallinto näkyy myös siinä, että keskustalaiset varoittivat Rinnettä jo neljää päivää ennen vaaleja siitä, että Sipilä aikoo erota puolueensa puheenjohtajan paikalta. Samalla pohjustettiin keskustan jatkoa hallituksessa.

– Maakuntahimmelin takia he istuvat nyt hallituksessa vasemmistolaisen talouspolitiikan takuumiehinä. Keskustassa on nyt jakopolitiikka saanut vallan, Orpo puuskahtaa.

SDP:n Rinne ei tarttunut pääministerin tarjoukseen. Sote-uudistus kaatui lopulta maaliskuussa 2019.

Tunnustelua esiintynyt useamman kerran

Sipilän hallituskosiskelut SDP:n suuntaan ovat olleet julkisuudessa jo aiemminkin.

Tuomo Yli-Huttulan teos Presidentti ja porvarivalta – Ristiriitoja ja yhteistoimintaa tasavallan sisäpiirissä valotti vuosi sitten Sipilän tarjonneen SDP:lle hallituspaikkaa useamman kuin yhden kerran hallituskauden aikana.

– On matkan varrella pari tai kolme kertaa tullut tilanteita, että Sipilä on soittanut ja tunnustellut hallitukseen tuloa. Hallituksen sisäisen luottamuksen näkökulmasta on ollut outoa, että minuun oltiin yhteydessä tietyissä pahoissa tilanteissa, Rinne toteaa kirjassa.

Juttua muokattu kello 13.30. Lisätty osuus Tuomo Yli-Huttulan teokseen liittyen. Kello 15.36 lisätty maininta Orpon ja Sipilän lyhyestä keskustelusta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja