"Tutankhamonin hautakammiossa salaisia vihjeitä": Lepääkö kauneudestaan tunnettu kuningatar Nefertiti aivan arkeologien vieressä?

Faarao Tutankhamonin hyvin säilynyt hautakammio löydettiin sata vuotta sitten. Vuosikymmenien kuluessa tarkkaan tutkittu hauta saattaa pitää sisällään edelleen suuria salaisuuksia, kertoo Science Alert -julkaisu.

Kuuluisa brittiläinen egyptologi ja British Museumin entinen johtaja Nicholas Reeves väittää, että hautakammion seinämaalaukset ja hieroglyfit peittävät oleellista tietoa.

Reeves uskoo, että seinillä näkyvät kuvat Tutankhamonista ovat alun perin esittäneet hänen äitipuoltaan, Nefertitiä. Hautakammiossa on kuva Tutankhamonin hautajaisrituaalista, mutta Reevesin mukaan siinä on alun perin esitetty Nefertitin hautajaisia.  Kauneudestaan tunnetun Nefertitin muumiota ei ole onnistuttu löytämään.

Reevesin mukaan on täysin mahdollista, että Tutankhamonin hautakammio kuului alun perin Nefertitille. Mikäli teoria osoittautuu oikeaksi, saattaa Nefertiti levätä jossain kammion lähistöllä.

Reevesin mukaan Tutankhamonin hauta vaikuttaa muutenkin enemmän kuningattarelle tehdyltä kuin kuninkaalle.  Tutankhamon menehtyi hyvin nuorena, joten tämä saattaisi selittää hautapaikan kiireistä valintaa.

Vuonna 2015 tutkijat löysivät Tutankhamonin hautakammion seinästä jälkiä, jotka saattavat viitata piilossa olevaan sinetöityyn kammioon. Reeves uskookin, että Nefertitin ruumis lepää jossakin läheisessä kammiossa. Kaikki asiantuntijat eivät kuitenkaan ole samoilla linjoilla Reevesin kanssa. Hautakammio on niin arvokas, että seiniä ei haluta lähteä kaatamaan pelkkien teorioiden takia.

Toistaiseksi kuningatar Nefertitin viimeinen leposija jäänee siis edelleen mysteeriksi.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja