Tupakoinnin lopettaminen on helpompaa yhdessä – älä kuitenkaan anele kumppaniasi lopettamaan

Kyselyn mukaan lähes kolmannes päivittäin tupakoivista aikoo lopettaa tupakoinnin tänä vuonna niin pian kuin mahdollista.

Lähes viidesosa suomalaisista päivittäin tupakoivista henkilöistä uskoo tupakoinnin lopettamisen helpottuvan, mikäli perheenjäsen tai ystävä lopettaa tupakoinnin samaan aikaan. Kuitenkin vain 12 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että ystävän tai puolison pyyntö lopettaa auttaisi lopettamaan.

Noin viidesosa tupakoijista arvioi liikunnan lisäämisen ja terveellisemmän elämäntyylin myös auttavan tupakoinnin lopettamisessa. Johnson & Johnson Consumer Nordicin teettämän tutkimuksen mukaan vajaa kolmannes uskoi, että vähemmästä stressaamisesta on lopettamisessa apua.

Kyselyn mukaan lähes kolmannes päivittäin tupakoivista aikoo lopettaa tupakoinnin tänä vuonna niin pian kuin mahdollista – tai ainakin marraskuuhun mennessä.

Tupakoinnin lopettaminen yhdessä saattaa olla tie menestykseen viimeaikaisen tutkimuksen perusteella.* Sen mukaan on todennäköisempää, että henkilön elämäntavat paranevat aiemmasta, jos hänen puolisonsa muuttaa tapojaan terveellisempään suuntaan esimerkiksi lopettamalla tupakoimisen.

– Tupakoinnin lopettaminen on tunnetusti vaikeaa, mutta samalla se on yksi parhaista päätöksistä, sanoo Johnson & Johnson Consumer Nordicin Brand Activation Manager Johanna Backman.

– Puolison tuki lopettamispäätöksessä on erittäin tärkeää. Samoin perheen ja ystävien apu, liikunta, terveellinen elämäntyyli ja selkeä suunnitelma helpottavat lopettamista. Apteekeissa on lisäksi saatavilla tupakoinnin lopettamista helpottavia valmisteita.

Johnson & Johnson Consumer Nordic teetti SuomessaYouGov PLC -kyselyn. Kaikki luvut, ellei muuta mainita, ovat YouGov-tutkimuksesta. Kysely toteutettiin online-kyselynä ja siihen vastasi 1 001 aikuista 13.21. toukokuuta 2015. Kyselyssä oli edustava otos yli 18-vuotiaista suomalaisista. 


* Jackson et al. (2015). The Influence of Partner’s Behavior on Health Behavior Change.  JAMA Internal Medicine 

Lue myös:

    Uusimmat