Mainos

Tupakkayhtiöt tuomittiin historiallisiin jättikorvauksiin: "Eivät varoittaneet riskeistä"

Kanadan Quebecissä tuomioistuin on määrännyt kolme tupakkayhtiötä maksamaan korvauksia tupakoitsijoille, joita ei heidän omien sanojensa mukaan ollut koskaan varoitettu tupakoinnin terveysvaaroista.

Korvaukset ovat suuruudeltaan 15,5 miljardia Kanadan dollaria, eli yli 11 miljardia euroa. Kyseessä on Kanadan historian suurin korvaussumma.

Korvauksiin tuomitut tupakkayhtiöt Imperial Tobacco, Rothmans Benson & Hedges ja JTI-MacDonald ovat kertoneet valittavansa tuomiosta.

Kaksi ryhmäkannetta nostettiin alun perin vuonna 1998, mutta niiden oikeuskäsittely alkoi vasta hiljattain. Ryhmäkanteissa on edustettuna lähes miljoona tupakoitsijaa, jotka eivät ole voineet lopettaa tupakointia, sairastavat kurkku- tai keuhkosyöpää tai kärsivät keuhkolaajentumasta.

Asianomistajien mukaan yhtiöt epäonnistuivat velvollisuudessaan olla aiheuttamatta haittaa muille, koska ne eivät kunnolla varoittaneet asiakkaitaan tupakoinnin riskeistä. He myös syyttävät yhtiöitä häikäilemättömästä markkinoinnista ja tutkinnalle tärkeiden dokumenttien tuhoamisesta.

JTI-Macdonald vastusti tuomiota esimerkiksi toteamalla, että kanadalaisten terveystietoisuus on ollut korkealla tasolla 1950-luvulta lähtien. Yhtiön mukaan jokaisessa laillisessa tupakka-askissa on ollut mukana varoitusteksti yli 40 vuoden ajan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.