Tupakansavu pysyy huonepölyssä kuukausia

Vuosikausia jatkuneen tupakoinnin haitat saattavat säilyä sisätiloissa kuukausia. Tuore tutkimus vahvistaa, että savu ja sen sisältämät haitalliset aineet voivat pinttyä seiniin ja huonekaluihin ja kulkea pölyn mukana.

Havainnot perustuvat tutkimukseen, jossa yhden kalifornialaiskasinon sisätilat tutkittiin ennen tupakkakieltoa ja sen jälkeen.

Näytteet analysoitiin nestekromatografia-massaspektrometrialla, jolla saadaan tarkasti selvitettyä eri kemikaalien pitoisuuksia. Tutkijat ottivat näytteitä pinnoilta, pölystä ja ilmasta.

Hengitysilma puhdistui pian sisätupakoinnin päättymisen jälkeen, mutta pöydillä ja muilla pinnoilla sekä pölyssä savujäämät säilyivät vielä pitkään.

Kuukauden kuluttua tupakointikiellosta nikotiinin pitoisuus pinnoilla oli pienentynyt noin 90 prosenttia, mutta pölyssä pitoisuudet pysyivät suurina pitempään. Samanlaiseen 90 prosentin vähentymään meni pölyssä kolme kuukautta. Tutkijaryhmä on aiemmin havainnut saman ilmiön yksityisasunnoissa.

Tulokset osoittavat tupakansavun sisältämien haitallisten ainesosien voivan säilyä tiloissa pitkään vielä tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Tutkijat kannustavatkin kaikkia tupakoitsijoita välttämään sisätupakointia.

Tutkimus julkaistiin Tobacco Control -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Pasi lopetti tupakoinnin kertalaakista – ”Kun huomaa, ettei ota enää kunnolla eteen, se pistää vähän harkitsemaan”

Mieskunnon ylläpito toimi Pasi Sorjosella hyvänä motivaattorina tupakoinnin lopettamiseen.

10:00

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja