Mainos

Tuottaja voi valita teurastamon – kotieläintuottaja ei teurastamoa pysty valvomaan

Maataloustuottajien keskusjärjestön MTK:n asiantuntija, eläinlääkäri Leena Suojala ihmettelee MOT:n ohjelman katsottuaan, missä olivat tarkastuseläinlääkärit, kun videolla kuvattujen eläinten tainnutus epäonnistui.  

– Tietysti ohjelmaan oli valittu pahimmat kuvat ja pitkältä ajalta, mutta näkemäni perusteella valvovan lääkärin pitäisi tuntea yrityksen toimintakulttuuri. Vaikka eihän kaikissa tilanteissa voi olla mukana, hän huomauttaa.  

Suojalan mukaan kotieläintuottajan on mahdotonta valvoa teurastamon toimintaa. Hänen mukaansa yleensä valitaan lähin teurastamo ihan kustannussyistä.  

– Toki tuottaja voi valita teurastamon, vaikka osuuskunta voi sitä rajatakin. Samoin Suomen kaltaisessa pitkien etäisyyksien maassa kuljetuskustannuksetkin ovat rajoitus, hän muistuttaa.  

Onko toiminnan oikomisessa tai laiminlyönneissä kyse "halpuuttamiseen" liittyvistä kustannuspaineista elintarvikeketjussa?

– Raha vaikuttaa niin, että säästetään joka mutkassa. Kun kyseessä ovat isot volyymit, pienilläkin teoilla voi vaikuttaa tulokseen, Suojala arvelee.

Hän huomauttaa, että isoilla teurastamoilla on toisaalta myös isommat resurssit ja pelivaraa laittaa järjestelmänsä kuntoon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja