Tuoreet kuvat epäilyttävät – vierailiko Kim Jong-un pernaruttotehtaalla?

Tuoreet kuvat Pohjois-Koreasta ovat vakuuttaneet tutkijat siitä, että maa kykenee tuottamaan valtavan määrän biologisia aseita. Pohjois-Korea on kuitenkin kiistänyt väitteet. 

Pohjois-Korean kärkimedioihin lukeutuva Rodong Sinmun uutisoi kesäkuussa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin matkasta Pjongjangin Biotekniseen instituuttiin. Instituuttia johtaa ja ylläpitää Korean kansanarmeija.

Rodong Sinmunin mukaan Kim Jong-Un kävi instituutissa tarkastamassa, kuinka tutkijat olivat omaksuneet johtajan edeltäjän Kim Jong-ilin opit hyönteismyrkkyjen käytöstä. Suuressa viisaudessaan Kim Jong-un myös antoi tutkijoille tärkeitä neuvoja siitä, kuinka he voisivat kehittää tutkimustyötään ja kaksinkertaistaa nykyisen tuotannon.

Pernaruttoa armeijan käyttöön

Amerikkalaistutkijoiden mielestä Pohjois-Korean Biotekninen instituutti kuitenkin kätkee sisäänsä paljon muutakin – nimittäin valtavan pernaruttokoneiston.

Tutkijoiden arviot eivät ole hatusta vedettyjä.

Tutkijana ydinaseiden leviämistä estävässä James Martin Centerissä työskentelevä Melissa Hanhamsanoo, että ottaen huomioon Pohjois-Korean historian ja sen kiinnostuksen biologisiin aseisiin, on vaikea välttää päätelmää, että he valmistavat pernaruttoa armeijan käyttöön.

Vice-lehdelle antamassaan haastattelussa Hanham jatkaa: 

– Jos biokemiallisiin aseisiin erikoistunut henkilö kuulee hyönteismyrkkytehtaasta, hän kysyy itseltään: millaista hyönteismyrkkyä se tuottaa? Pohjois-Korean käyttämä hyönteismyrkky on pernaruton lähisukulainen, se valmistetaan täsmälleen samalla tavalla.

Kuvista voi tutkijoiden mukaan päätellä, että Pohjois-Korealla on hallussaan kaikki pernaruton valmistamiseen tarvittavat välineet.

Pohjois-Korean biologisista aseista on liikkunut paljon huhuja jo aiemmin. Vuonna 2012 Etelä-Korean puolustusministeriön julkaisemassa tiedonannossa uskotaan, että Pohjois-Koreassa pystyttäisiin tuottamaan pernaruton lisäksi isorokkoa, jänisruttoa ja verenvuototautia.

Hyönteismyrkkytehdas vanha huijaus

Hyönteismyrkkytehdas on vanha kiertoilmaus biologisten aseiden tehtaalle. Samaa kiertoilmausta ovat aiemmin käyttäneet esimerkiksi Irakissa Al Hakamin tehdas. Se tuotti rinnakkain sekä hyönteismyrkkyä että pernaruttoa.

Myös Neuvostoliitosta on näyttöä siitä, että tehdas tuotti rauhan aikana hyönteismyrkkyä, mutta sotaan varauduttiin tuottamalla biokemiallisia aseita.

Pohjois-Korean epäilty hämäys saattoikin olla liian vanhanaikainen ollakseen uskottava.

– He mokasivat. On selvää, että Pjongjangin Bioteknisessä instituutissa pystytään valmistamaan bioaseita, erityisesti pernaruttoa, sotakäyttöön. Tieteellinen näyttö on kiistaton, yhdysvaltain ulkoministeriön entinen virkamies Joel S. Wit kertoo Vice-lehdelle.

"Pohjois-Korean lokaajat saavat maksaa"

Pohjois-Korea on seurannut käynnissä olevaa spekulaatiota bioaseista tuohtuneena. Rodong Sinmun -lehti kertoo, että puheet joukkotuhoaseista ja Pohjois-Koreasta ovat ainoastaan Yhdysvaltain juonia ja valheellisia sepitteitä.

Pohjois-Korean kansallisen puolustuskomitean jäsen kommentoi lehdelle:

– Oikeutta ja totuutta vastaan punotut juonet ja sepitteet ovat vain kuolinvuoteeltaan huutelevien viimeisiä epätoivoisia yrityksiä.

Puolustuskomitean jäsen päättää lausuntonsa sanomalla, että ne jotka yrittävät loata Pohjois-Korean maineen, joutuvat maksamaan kovan hinnan rikoksistaan.

Niin kuin kaikki hyvät uutistarinat, tämäkin sisältää yllättävän käänteen.

Vihamielisten säkeiden jälkeen venäläislehti Pravda uutisoi, että Pohjois-Korea on kutsunut Yhdysvaltain hallinnon presidentti Barack Obamaa myöten Pjongjangiin tarkastamaan Pohjois-Korean bioasearsenaalin.


Lue myös:

    Uusimmat