He ovat ydinaseen supertähdet: Ri ja Hong – asiantuntijat Pohjois-Korean pommin takana

Ri ja Hong – asiantuntijat Pohjois-Korean pommin takana 2:29

Stephen Hawking on tiedemaailman supertähti. Mutta tuskin hänkään voi unelmoida vastaanotosta, jonka saivat Ri Hong-Sop ja Hong Sung-Mu. Heitä kuljettava autosaattue otettiin eilen vastaan Pjongjangissa hurraten.

Ri ja Hong ovat tuntemattomia nimiä maailmalla, mutta diktaattori Kim Jong-unille tärkeitä. Heidän sanotaan olevan keskeisimmät henkilöt Pohjois-Korean ydinaseen rakentamisessa. Heidän ja Kimin välisten suhteiden ainakin annetaan ymmärtää olevan läheiset.

– Tämä todennäköisesti liittyy siihen, että tiedemiehillä on erittäin merkittäviä saavutuksia tällä alalla, ja siten tehneet suuren palveluksen Kim Jong-unille Pohjois-Korean johtajana, arvioi Pohjois-Korean asiantuntija Michael Madden Reuters-uutistoimistolle.

Ri ja Hong Kimin suosiossa

Ri johtaa Pohjois-Korean ydinaseinstituuttia, Hong on hallitsevan Työväenpuolueen ammusteollisuusosaston apulaisjohtaja. Siksi he näkyyvät samassa kuvassa Kimin kanssa. Siksi Kim on palkinnut heidät henkilökohtaisesti Pohjois-Korean televisiokameroiden käydessä.

No, eivät he ole aivan tuntemattomia maailmallakaan. Poliittisissa piireissä heidät tiedetään.

Vuonna 1940 syntynyt Ri päätyi YK:n pakotelistalle 2009 roolistaan ydinasetasoisen plutoniumin rikastamisessa. YK:n asiantuntijaryhmä suositteli aiemmin tänä vuonna, että 75-vuotias Hong pitää laittaa samalle mustalle listalle, koska hän on keskeinen henkilö maan ydinaseohjelmassa.

Reutersin mukaan Rin ja Hongin lisäksi Kimin seurassa on nähty kolme muuta rakettiteknologian asiantuntijaa, jotka hekin ovat kansainvälisellä mustalla listalla.

Ri ylpeili plutonium-osaamisella

Ennen nykyistä virkaansa Ri johti Yongbyonin ydintutkimuskeskusta. Yongbyon on ainoa paikka maassa, missä todennetusti rikastetaan uraania.

Reuters kertoo yhdysvaltalaisesta ydinenergia-alan professori Siegfried Heckeristä, joka tapasi Ri'tä vierailuillaan Pohjois-Koreassa 2004-2008.

Uutistoimiston mukaan Ri esitteli Heckerille plutoniumreaktoria, ja oli ylpeä siitä, että maa oli onnistunut hallitsemaan plutoniumin tuotannon ilman ulkopuolista apua.

Pohjois-Korea on sulkeutunut järjestelmä. Siksi siitä tiedetään vähän mitään varmaa. 

Hong on toiminut aiemmin pääinsinöörinä Yongbyonissa. Hänen sanotaan päässeen vuonna 2011 Kimin suosioon tämän noustua valtaan isänsä kuoleman jälkeen.

Opintoja kommunistisessa Itä-Euroopassa

Hong on nähty Kimin lähettyvillä, kun Pohjois-Korea on tehnyt pitkänmatkan ohjusten kokeita ja ydinpommikokeita. Hänen kerrotaan opiskelleen kylmän sodan aikana keskisessä ja itäisessä Euroopassa, ja ehkä myös silloisessa Neuvostoliitossa.

Pjongjangologeille riittää seuraamista myös siinä, että jos Ri ja Hong katoavat yhtäkkiä Kimin rinnalta valokuvista, iästään huolimatta heidän asiantuntemuksestaan ei ole ollut enää hyötyä "suurelle vallanperijälle".  

Lue myös:

    Uusimmat