Tuoreet isät tarvitsevat vertaistukea

Tutkijan mielestä perhekeskustoiminta pitäisi saada kaikkien ulottuville.


Teologian tohtori Jari Kekäleen mukaan erityisesti miehet tarvitsisivat yhteiskunnan luomia tilaisuuksia isyydestä puhumiseen.

Kekäle toivoo perhekeskustoiminnasta samanlaista tapaa kuin siitä, että isä osallistuu synnytykseen. Isien läsnäolosta synnytyssalissa tuli lyhyessä ajassa niin yleistä, että pois jääminen herättää jo enemmän kysymyksiä kuin mukana oleminen.

Tutkijan mielestä kunnissa pitäisi kehittää perhekeskustoimintaa niin, että jokaisella isällä olisi mahdollisuus keskusteluun ja vertaistukeen ainakin ensimmäisen lapsen syntymän yhteydessä.

- Syntyisi sellainen kulttuurinen käytäntö, että se ei olisi vain lapsen synnyttäminen, tai synnytysvalmennus, vaan se olisi isänä ja äitinä olemisen pohdintaa yhdessä toisten kanssa. Uskon, että sillä olisi merkitystä, Kekäle sanoo.

Kokoontumisia syntymän molemmin puolin

Jari Kekäleen väitöskirjan aineisto tuli Espoosta, missä oli juuri alkanut perhekeskuskokeilu, jossa pyrittiin muuttamaan perinteinen äitiysneuvola-ajattelu perhekeskusajatteluksi. Myös synnytysvalmennusta muutettiin enemmän vertaisryhmän suuntaan.

Ryhmät kokoontuivat ennen synnytystä ja useamman kerran lapsen syntymän jälkeen aina lapsen yksivuotissyntymäpäivään saakka. Kekäle haastatteli väitöstutkimustaan varten tässä ryhmässä mukana olevia isiä.

- Perhekeskus-ajattelu ja sen tuoma vertaistuki oli siinä mielessä hyvä, että se on hengittävä tila, jossa voi kertoa oman tarinansa ja kuulla muiden tarinoita ja valita niistä sen, joka itseä puhuttelee.

Miehet puhuvat mielellään esimerkiksi vauvan istuimien laadusta ja siinä ohessa jakavat kokemuksiaan myös lapseen liittyvistä asioista.

- Jos perhekeskuksista ja sen luomista vertaisryhmistä tulisi yhtä vahva käytäntö, kuin miehen osallistumisesta synnytykseen on tullut, niin siinä luotaisiin miehille hyvä foorumi puhua keskenään isyydestä.

Erityisen tärkeää keskustelu olisi miehille ensimmäisen lapsensa syntyessä.

- Kun tiedetään myös se, että lapsen syntymä on parisuhteellekin haaste, niin kaikki apu siinä kohdassa voisi helpottaa, Kekäle sanoo.

Perhekeskuksissa perheet voivat kokoontua vapaamuotoisesti tai osallistua ohjaajien vetämiin avoimiin vertaisryhmiin. Keskuksen palvelut ja toimijat vaihtelevat tällä hetkellä kunnittain.

 

Lue myös:

    Uusimmat