Tuore tutkimus vahvistaa: Ketamiinista tehokas apu masennukseen – 43 prosentilla oireet hävisivät lähes kokonaan

Tutkijoiden mukaan ketamiini on osoittautumassa erittäin tehokkaaksi masennuksen hoidossa, uutisoi The Independent–lehti. Australialaistutkimuksessa ketamiinilla hoidettiin erityisesti yli 60-vuotiaiden masennusta. Tulokset ovat rohkaisevia.

Independentin mukaan kokeeseen osallistui kuusitoista yli 60-vuotiasta henkilöä. Tutkimuksen julkaisseen American Journal of Geriatric Psychiatryn mukaan kuuden kuukauden jälkeen 43 prosenttia heistä ilmotti, ettei heillä enää ollut merkittäviä masennuksen oireita. Yksitoista kokeeseen osallistunutta katsoi, että ketamiini oli helpottanut oireita.

Lääke annettiin vanhuksille ihon alle samantyyppisellä pienellä ruiskeella, kuten diabeetikoiden insuliini. Ketamiini on nukutusaine, jota väärinkäytetään myös päihteenä.

Kaikkea riskejä ei vielä tutkittu

Independent kertoo, että Colleen Loo, Australian Etelä-Walesin yliopiston tohtori johti maailman ensimmäistä ketamiinin vaikutusta yli 60-vuotiaisin ihmisiin, joilla on todettu masennus.

– Tämä koe osoittaa, että ketamiinia voidaan käyttää turvallisesti vanhuksilla ja se on yleensä tehokas, hän sanoi Independentille, lisäten, että samanlainen vaikutus havaittiin tässä ikäryhmässä mikä on myös havaittu nuoremmilla potilailla.

Independentin mukaan ketamiinin käytön tutkiminen mielenterveysongelmiin on kuitenkin vasta alkuvaiheessa. 

Suomessa masennuksen ketamiinihoidot on aloitettu jo vuonna 2010, ensimmäisenä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Lue myös:

    Uusimmat