Tuore tutkimus: Uneliaisuus keskellä päivää voi olla iäkkäillä merkki sairaudesta

7:42

Uneliaisuus keskellä päivää voi olla yksi Alzheimerin paljastavista merkeistä.

Mistä muistisairauden voi tunnistaa? Mitä voi tehdä, jos läheinen kieltäytyy menemästä muistitestiin? Katso yllä oleva video!

Muistisairaus voi useimmiten näkyä käytöksessä jo kauan ennen unohtelun alkamista. Uutisoimme aiemmin lokakuussa hälytysmerkeistä, jotka voivat kieliä Alzheimerin syntymisestä. Nyt Time-julkaisu varoittaa eräästä oireesta, joka voi paljastaa alkavan muistisairauden: väsymys ja uneliaisuus keskellä päivää.

Amyloidikertymät isossa osassa sairauden synnyssä

Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että Alzheimerin syntyyn vaikuttaa amyloidi-proteiinin kertyminen aivoihin: Se tukahduttaa lopulta hermosolut.

Normaalisti nukkuessa aivot poistavat jäänteet amyloidista. Alzheimer-potilailla onkin tästä johtuen yleensä uniongelmia, mutta epäselvää on se, aiheuttaako proteiinin kertyminen unen häiriintymistä vai unenmuutokset proteiinin kertymistä.

Uneliaisuus päivällä linkitetty Alzheimeriin

Vastikään JAMA Neurology-julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa selvitettiinkin tätä ongelmaa. Tutkimukseen valittiin amerikkalaisen Mayo Clinicin tutkimusryhmästä 283 ihmistä, jotka olivat yli 70-vuotiaita ja joilla ei oltu todettu dementiaa. Tutkimukseen osallistuneet kertoivat unitavoistaan ja kävivät aivotutkimuksissa, joissa mitattiin amyloidin kertymistä, seitsemän vuoden ajan.

22 prosenttia tutkimukseen osallistuneita kertoi havainneensa uneliaisuutta päivällä yhtenä uniongelmana. Kävi ilmi, että näillä henkiöillä amyloidin määrä aivoissa oli kasvanut todennäköisemmin tutkimuksen alusta tutkimuksen loppuun. Amyloidi oli kertynyt juuri niihin aivojen osiin, joissa se tyypillisesti kertyy Alzheimer-potilailla.

– Saimme selville, että uneliaisuus päivällä aiheuttaa enemmän amyloidin kertymistä ihmisillä, jotka ovat jo amyloidi-positiivisia, selittää tutkija ja Mayo Clinicin radiologian dosentti Prashanthi Vemuri.

Hyvä uni tärkeää aivojen terveydelle

Tutkimuksessa ei lopulta saatu ratkaisua siihen, aiheuttavatko uniongelmat proteiinin kertymistä aivoissa vai johtuvatko uniongelmat sen kertymisestä. Tulokset kuitenkin vahvistavat ajatusta siitä, että hyvä uni on aivojen terveyden kannalta hyvin tärkeää.

Tutkijat selvittävätkin jo, voisiko ihmisten nukkumistapojen parantaminen vaikuttaa amyloidin kerääntymiseen.

Riittävällä unella voi ehkäistä muistisairauksen syntyä. Lue täältä yhdeksän muuta tapaa, joilla voit pienentää sairastumisen riskiä.

Lähde: Time

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja