Tuore tutkimus paljastaa: Masentuneen Instagram-tili erottuu muiden joukosta

Tuoreessa tutkimuksessa käytiin läpi Instagram-tileillä julkaistuja kuvia mielenterveysongelmien löytämiseksi.

Omasta elämästään voi antaa hyvin ruusuisen kuvan tarkoin valikoiduilla julkaisuilla Instagramissa. Jos Instagram-tilillä kuitenkin esiintyy paljon sinisen sävyjä, tummia värejä ja vähemmän värikylläisiä kuvia, saattavat ne olla merkki mielenterveysongelmista.

Tuoreessa tutkimuksessa 166 koehenkilöä antoi tutkijoille pääsyn yksityisille Instagram-tileilleen, joissa oli yhteensä yli 43 000 valokuvaa tutkittavaksi. Koehenkilöistä 71:llä oli diagnoosi masennuksesta.

Tutkijat kävivät kaikki kuvat läpi tietokoneohjelman avulla, joka analysoi kuvista jokaisen pikselin, kuvien tekniset tiedot ja kuvissa esiintyvät kasvot. Kerätyn datan perustella tutkijat yrittivät päätellä, ketkä kokeeseen osallistuneista Instagram-käyttäjistä olivat masentuneita. Tietokoneohjelma ei ottanut huomioon tileillä julkaistuja kirjoituksia tai kommentteja.

Tietokoneohjelma tunnisti masentuneet koehenkilöiden joukosta 70 prosentin tarkkuudella, kun aikaisempien tutkimusten mukaan tavallinen lääkäri tunnistaa masentuneen potilaan vain 50 prosentin tarkkuudella.

– Yritimme tunnistaa sitä, mitä erilaisia käyttäytymismalleja ihmisistä paljastuu ilman, että he edes tajuavat sitä, Vermontin yliopiston tietojenkäsittelyn professori Chris Danforth kertoi Motherboard-sivuston haastattelussa.

Sinistä, synkkää ja harmaata

Tietokoneohjelma tunnisti useampia trendejä masentuneiden Instagram-käyttäjien julkaisuissa. Heidän valokuvansa ovat usein sinisempiä, synkempiä ja harmaampia. Niissä ei myöskään käytetä paljoa kuvasuodattimia eikä niillä ole useita tykkäyksiä. Masentuneiden kuvat keräävät kuitenkin enemmän kommentteja.

Jos masentuneet käyttivät suodattimia, olivat ne yleensä mustavalkoisia. Muut käyttäjät yleensä suosivat aurinkoisia ja lämpimiä suodattimia.

Masentuneet julkaisivat useammin kuvia kasvoista, mutta keskimääräinen kasvojen lukumäärä yksittäisissä kuvissa oli kuitenkin pienempi kuin muilla.

Tutkimuksen tulokset eivät ole pienen otantansa vuoksi ole vielä yleistettävissä, mutta Danforthin mielestä tummempien kuvien ja masennuksen välinen riippuvuus oli melko vahva.

– Emme kuitenkaan tiedä vielä, pätevätkö nämä säännöt keskiverto-Instagram-käyttäjien julkaisuihin, Danforth toteaa.

Hän jatkaa, että aiheesta täytyy tehdä vielä lisää tutkimusta, jotta ennusmerkkien tarkkuus suurempaan yleisöön voidaan testata. Lääkärit voivat saada tarkemman ja nopeamman työkalun masentuneiden tunnistamiseen, jos tutkimus paljastuu päteväksi.

Lähde: Vice

***

Lue myös:

    Uusimmat