Mainos

Tuomiopäivän holviin tirskahti vesivahinko – ikiroudan keskellä olevaa holvia vahvistetaan

Norja vahvistaa Huippuvuorille rakennetun siemenholvin turvallisuutta vesivahingon jälkeen.

Kansainvälinen siemenholvi, viralliselta nimeltään Svalbard Global Seed Vault, jonka sisälle on säilötty yli 5000 kasvin siemeniä katastrofin varalta, on rakennettu Huippuvuorille ikiroudan sisään, koska tutkijat ovat ajatelleet, ettei ikirouta sulaisi. Toisin kävi; viime kesänä sulanut vesi tunkeutui tunnelin ovesta sisään.

Siemenet eivät vesivahingosta kärsineet, mutta holvia vahvistetaan nyt tunnelin osalta uusilla vedenpitävillä seinillä, uusilla sadevesiohjauksilla ja lämpöeristeillä, kertoo muun muassa BBC.

Siemenholvissa on tuhansia siemeniä eri puolilta maailmaa kuivattuna ja jäädytettynä. Sen ideana on säilyttää maailman kasvien biodiversiteetti ja erityisesti ruokakasvien perimä ja se aloitti toimintansa vuonna 2008.

Globaali siemenholvi, niin sanottu tuomiopäivän holvi, on useimmille valtioille varasuunnitelma, koska BBC:n mukaan useimmilla valtioilla on myös omat säilötyt siemenensä. Tutkijat ovat kuvailleet kuitenkin siemenpankkia yhdeksi maailman tärkeimmäksi huoneeksi.

Norjan hallituksen tiedottaja Hege Njaa Aschim kertoo BBC:lle, että holvi rakennettiin aikoinaan Platåberget-vuoren uumeeniin, koska ajateltiin, ettei ikirouta sula ja näin siemenet pysyisivät turvassa. Vuoden 2016 helteet muuttivat kaiken.

Ongelmat ilmaantuivat viime vuoden lokakuussa. Normaalisti lämpötilat ovat lähempänä - 10 astetta, nyt lämpötilat olivat lähempänä nollaa.

Vesi valui noin sata metriä tunnelin ovista sisälle holviin ja vettä oli lopulta noin 15 metriä. Vesi jäätyi lopulta ja se kuljetettiin pois.

Vuoren sisällä kaikki on hyvin. Ongelmat kohdistuivat tunnelin sisäänkäyntiin. Ehkäpä jotain on tapahtunut ikiroudassa, mutta emme tiedä vielä mitä. Ilmastotutkijat tutkivat tätä parhaillaan ja seuraamme heidän edesottamuksia tarkasti, Aschim kertoo.

Yle muistuttaa, että tuomiopäivän holvissa on myös suomalaisia siemeniä, holvissa ovat muun muassa suomalaisten viljakasvien maatiaiskannat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.