Mainos

Tuomioja: Nato-kannattajien julkistettava kantansa

Nato-jäsenyyttä kannattavien eduskuntaehdokkaiden ja puolueiden tulisi kertoa kannastaan julkisesti, Tuomioja kirjoittaa kolumnissaan.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja katsoo, että kysymys Natosta pitäisi sittenkin nostaa esille vaalikampanjassa. Hufvudstadsbladetin julkaisemassa kolumnissa Tuomioja arvioi, että koska Nato-jäsenyyden puolesta käydään jo ilmiselvää kampanjaa, pitäisi Naton kannattajien ilmoittaa kantansa.

-Demokratian uskottavuuden kannalta on välttämätöntä, että ne eduskuntaehdokkaat ja puolueet, jotka jo nyt ovat asettaneet tavoitteeksi Suomen Nato-jäsenyyden tulevan vaalikauden aikana, myös uskaltavat kertoa siitä julkisesti, Tuomioja kirjoittaa.

Tuomioja itse ei kuulu tähän joukkoon, vaan torjuu laajalti perustellen näkemyksen, jonka mukaan Suomi menettäisi Naton ulkopuolella vaikutusvaltaa. Tuomioja ei usko, että linja muuttuisi myöskään turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä vuonna 2004.

-Omalta osaltani pidän mahdottomana, että me jo silloin voisimme tehdä tai joutuisimme tekemään uusia ratkaisuja liittoutumattomuudestamme.

Tuomioja toteaa, että Nato ja eurooppalainen turvallisuusympäristö muuttuvat voimakkaasti, joten lähiaikojen kehitystä on hyvin vaikea ennustaa. Varmaa lienee vain se, että Naton ydin sotilasliittona ja artikla viiden turvallisuustakuut säilyvät. Se, onko Suomella syytä pyrkiä Natoon, riippuu liiton kehityksestä.

-Nato voi toki kehittyä suuntaan, joka tekisi siitä yleiseurooppalaisen kriisinhallintaorganisaation, mikä voisi perustella Suomen mahdollista jäsenyyttä. Toisaalta kehitys voi mennä myös toiseen suuntaan.

-Niin käy, jos Nato haluaa vahvistaa rooliaan jonkinlaisena globaalina suurvaltaintressien iskujoukkona. Eikä Nato-jäsenyys houkuttelisi myöskään siinä tapauksessa, että pitäisi liittyä jonkinlaiseen kansainväliseen reserviin, josta Yhdysvallat tarvitessaan poimii yhteistyökumppaneita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.