Tuomari uhkasi siirtää George Floyd -oikeudenkäynnin pois Minneapolisista – Floydin täti: "Voitte ainoastaan vaikeuttaa perheen pääsemistä paikan päälle"

CNN: Tästä videosta kaikki lähti – George Floyd kuoli poliisin voimankäytön vuoksi 3:09
Tästä videosta kaikki lähti – George Floyd kuoli poliisin voimankäyttöön.

Yhdysvaltain Minneapolisissa oikeus päätti maanantaina, että George Floydin kuolemasta syytettyjen poliisien oikeudenkäynnin on määrä alkaa maaliskuussa.

Paikallinen tuomari Peter Cahill myös varoitti, että oikeudenkäynti saatetaan siirtää toiseen piirikuntaan, kirjoittaa minnesotalainen Star Tribune.

Puolustus kritisoi maanantain käsittelyssä muun muassa sitä, että paikalliset viranomaiset ovat esittäneet julkisuudessa mielipiteitään tapauksesta.

Tuomarin mukaan julkiset lausunnot vaarantavat syytettyjen mahdollisuuden saada oikeudenmukainen oikeudenkäynti. Floydin kuolema on saanut paljon mediahuomiota niin paikallisesti kuin kansanvälisesti.

Yksi poliiseista saa syytteet toisen ja kolmannen asteen murhasta, kirjoittaa uutistoimisto AFP. Suomessa syytteet vastaisivat lähinnä tappoa ja kuolemantuottamusta. Kolmea muuta syytetään avunannosta. Kaikki neljä nykyisin entistä poliisia olivat maanantaina oikeuden edessä.

Washington Postin mukaan on epäselvää syytetäänkö osaa tai kaikkia epäiltyjä yhdessä. Lehti kirjoittaa, että syyttäjät ovat toivoneet yhteiskäsittelyä, kun taas puolustuksen odotetaan ajavan erillisiä syytteitä.

Washington Postin mukaan esikäsittely alkaa syyskuussa.

"Kävelen oikeustalolle ja näen 15 valkoista ihmistä"

Maanantain käsittelyyn osallistuneen Floydin tädin Angela Harrelsonin mielestä oikeudenkäynnin siirtäminen toisaalle olisi turhaa.

– Koko maailma tietää tästä, joten ajattelen, no, minne aiotte sen siirtää, hän sanoi Star Tribunen mukaan.

– Voitte ainoastaan vaikeuttaa perheen pääsemistä paikan päälle.

Floydin eno Selwyn Jones kertoi tiedotusvälineille, että hänellä ei ole paljoakaan luottoa oikeuskäsittelyyn.

– Tiedän, miten tämä systeemi toimii. Olen todistanut sitä koko elämäni – mustan miehen jättämistä varjoon ja väheksymistä, hän sanoi.

– Kun kävelen oikeustalolle ja näen 15 valkoista ihmistä, niin ajattelen, että voi helvetti, me käymme tämän taas läpi. Joten saa nähdä, miten tämän prosessin käy.

Mustaihoinen Floyd kuoli toukokuun lopussa valkoisen poliisin käsissä, kun valkoinen poliisi painoi tätä pidätystilanteessa polvella niskasta lähes yhdeksän minuutin ajan. 46-vuotiaan Floydin kuolema on herättänyt rasismia ja poliisin harjoittamaa väkivaltaa vastustavia mielenosoituksia Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa.

Lue myös:

    Uusimmat