Tuntemattomuudesta satasen olympiavoittajaksi jyrännyt italialainen alitti 10 sekuntia vasta tällä kaudella – voittoaika pesi Usain Boltinkin viimeisen

5:01
Katso videolta Tulosruudun katsaus Tokion olympialaisten sunnuntain kisapäivään.

Sadan metrin juoksun olympiavoittaja Lamont Marcell Jacobs ei ollut juossut ennen tätä kautta alle kymmenen sekunnin. Hänen aikansa on parempi kuin Usain Boltin voittoaika Rion olympialaisissa.

Kukaan muu kuin Bolt ei ole juossut olympiahistoriassa kultaan yhtä rivakasti kuin Jacobs. Bolt voitti Pekingissä ajalla 9,69 ja Lontoossa ME:llä 9,58. Historian kaikkien muiden olympiafinaalien voittoaika on isompi kuin Jacobsilla Tokiossa. Bolt viipyi Riossa satasella 9,81.

Tokiossa haettiin Boltille manttelinperijää, ja kenttä oli täysin auki, mutta kolmen perättäisen kullan supertähdelle ei varmasti moni ajatellut italialaista jatkajaa.

– Tämä on ollut unelmani lapsesta. Tarvitsen ainakin viikon, että ymmärrän mitä on tapahtunut, Yhdysvalloissa syntynyt, mutta sieltä jo kuukauden ikänä Eurooppaan italialaisen äitinsä kanssa muuttanut Jacobs sanoi.

– Voitin olympiakultaa Boltin jälkeen, tämä on uskomatonta. Kun tänään tuijotan kattoon, ehkä ymmärrän.

26-vuotiaan italialaisen kehitys on ollut huimaa. Viime kaudella hän juoksi parhaimmillaan 10,10, edeltävällä kaudella ennätyksekseen 10,03. Toukokuussa meni kymppi rikki, 9,95 kotimaassa. Sitten tultiin Tokioon. Alkuerässä 9,94, välierässä 9,84 ja kultajuoksussa 9,80. Tällä kaudella kovempaa on mennyt vain Yhdysvaltojen Trayvon Bromell, joka jäi finaalista tuhannesosan päähän.

Yhdysvaltojen Fred Kerley otti hopeaa ennätyksellään 9,84 ja Kanadan Andre De Grasse nappasi pronssin ajalla 9,89.


Jacobsin voittoaika on uusi Euroopan ennätys ja hän on ensimmäinen eurooppalainen satasen olympiakunkku sitten Linford Christien ja vuoden 1992.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja