Tätä temppua ei ole nähty sitten Usain Boltin – maailmanmestari uhoaa: "Miksi en minä?"

Yhdysvaltojen Noah Lylesilla on mahdollisuus voittaa Budapestissa maailmanmestaruus miesten 100:lla ja 200 metrillä. Ensin pitää selvittää maan kivikova karsinta.

Maailman nopein juoksija kiehtoo aina ja etenkin silloin, kun hän on ylivoimainen.

Jamaikalainen Usain Bolt tunnetaan ympäri maailman myös urheilupiirien ulkopuolella, koska hän voitti 100:n ja 200 metrin juoksujen arvokilpailuja historiallisella varmuudella.

Bolt onnistui pikamatkan tuplamestaruudessa MM-kisoissa 2009, 2013 ja 2015 sekä kolmissa peräkkäisissä olympialaisissa 2008, 2012 ja 2016. Daegussa 2011 hän voitti 200 metriä ja oli suosikki satasella, jolla hän sortui varaslähtöön.

Vastaavaa ylivoimaa tuskin nähdään hetkeen jos koskaan, mutta Yhdysvaltojen Noah Lyles yrittää sprinttimatkojen kuninkuutta tänä vuonna Budapestin MM-kisoissa.

– Ei ole ollut tuplaajaa Boltin jälkeen ja olisi jo aika. Miksi en minä? Lyles sanaili AFP:lle ennen Yhdysvaltojen mestaruuskilpailuja, joka on perinteisesti maan karsintatapahtuma MM-radoille.

25-vuotias Lyles on voittanut kaksi edellistä 200 metrin maailmanmestaruutta, mikä on antanut itseluottamusta laajentaa matkavalikoimaa.

– Yritin tuplaa vuonna 2021 ja kutsun sitä huonoimmaksi vuodekseni koskaan. Viime vuonna oli 200:lla niin vahva ote, että oli turvallista panostaa siihen, mitä satanen tarvitsee.

Tokion olympialaiset 2021 olivat yhdysvaltalaisen mittapuulla pettymys, kun hän saavutti vain 200 metrin pronssin.

Koti-MM-kisoissa 2022 Lyles sykähdytti, kun hän juoksi 200 metrin kultaa ajalla 19,31. Se rikkoi Michael Johnsonin 26 vuotta vanhan maan ennätyksen.

Armoton karsinta

Lyles ei ole – toisin kuin Bolt aikanaan – selvä suosikki voittamaan molempia matkoja.

Vaikka kaikki kauden viisi 100 metrin kilpailua ovat menneet alle 10 sekunnin, Lylesin tilastoaika on vasta 16:nneksi paras. Toisaalta hän on juossut myötätuuleen 9,80, joka olisi maailman kärkiaika.

– Olemme valmentajan kanssa toden teolla hioneet juoksun nopeinta vaihetta, koska siinä teen suurimman eron, Lyles avasi AFP:lle.

Tällä hetkellä tilaston ykköspaikkaa pitää Britannian ennätyksen 9,83 pinkonut Zharnel Hughes.

Lylesin on kuitenkin ansaittava kisalippu, ennen kuin voi täysillä lähteä kultajahtiin.

200 metrillä hänellä on hallitsevana maailmanmestarina henkilökohtainen paikka, mutta satasella on sijoituttava maan mestaruuskisoissa kolmen parhaan joukkoon.

Pelottavan kuuluisassa karsintajärjestelmässä eivät paina vanhat meriitit tai ajat. Tilastokelpoisia urheilijoita on paljon, ja huiput sanovat, että karsinnat jännittävät enemmän kuin itse MM-kisat.

Tarkoituksena on testata paineensietokykyä, koska henkinen kantti on arvokisoissa yhtä lailla keskiössä. Pahimmillaan on kuitenkin käynyt niin, että esimerkiksi vuonna 2016 Kendra Harrison oli ylivoimaisessa kunnossa 100 metrin aidoissa, mutta jäi olympiakarsinnoissa kuudenneksi.

Rioon ei ollut asiaa, vaikka hän rykäisi matkan maailmanennätyksen vielä vajaa kuukausi ennen olympialaisten alkua.

Miesten 100 metrin alkuerät juostaan Yhdysvaltojen mestaruuskilpailuissa torstaina ja välierät sekä loppukilpailu Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Lue myös:

    Uusimmat