Tuntematon pyytää Facebook-kaveriksi - mitkä ovat riskit?

”Kukahan tämä kuvankaunis nainen mahtaa olla? Näyttää tutulta, mutta ei tule nyt mieleen, missä olisimme törmänneet”. Vaikkapa tällaisia ajatuksia saattaa käydä mielessä, kun Facebookissa odottaa ystäväpyyntö täysin tuntemattomalta henkilöltä. Mutta hyväksyäkö pyyntö?

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntijan mukaan ehdottomasti ei.

Ei, vaikka pyytäjällä vaikuttaisi olevan yhteisiä ystäviä.

Aivan kuten sähköpostien välityksellä, hämärät tahot yrittävät käyttäjien tietokoneelle myös Facebookin kautta.

– Jos hyväksyy itselleen tuntemattoman henkilön kaveriksi, pitää ehdottomasti varoa mitä kirjoittaa, ja myös mitä tämä toinen kirjoittaa, varoittaa tietoturva-asiantuntija Markus Lintula.

 – Tällaisen henkilön kautta voi tulla linkkejä vaikkapa hauskoihin videoihin. Ja kun sen klikkaa auki, niin voikin joutua sivustolle, jolla yritetään saada täyttämään esimerkiksi jotain lomaketta tai josta tulee koneelle haittaohjelmia.

Myös omien tekemisten tarkka raportointi voi koitua kohtaloksi. 

– Esimerkiksi murtovarasta saattaa kiinnostaa, että jos kirjoitat lähteväsi vaikka kahdeksi kuukaudeksi matkalle. 

Samalla kuvalla useita profiileja

Kaveripyynnön lähettäneen ihmisen kuvalla löytyy monesti useita muitakin profiileja. Facebookissa varoitellaan, että samalla kuvalla on löytynyt jopa kuusi erinimistä käyttäjää.  

– Käyttäjien profiileja selvästi kopioidaan kokonaisuudessaan ja ainoastaan vaihdetaan nimi. Tällöin kaveriksi hyväksyminen voi johtaa jopa oman profiilin kopioimiseen ja sen hyödyntämiseen eri nimellä, Lintula muistuttaa.

Näin ollen tuntemattoman kaverin lisännyt käyttäjä voi jopa törmätä omiin tietoihinsa toisen profiilin yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat