Onko joku varastanut identiteettisi Facebookissa? Toimi näin

MTV Uutisten tietoon on tullut useita suomalaisiin kohdistuneita Facebook-identiteettivarkauksia.

Tapauksissa tuntematon taho on tehnyt henkilöiden Facebook-profiileista identtisiä kopioita ja lähettänyt kopioimansa Facebook-profiilin ystäville uudet ystäväpyynnöt. 

Kyseessä on rikos, eikä uhrin kannata jäädä asian kanssa toimettomaksi. Kuka tahansa Facebookin käyttäjä voi joutua identiteettivarkauden uhriksi. Ongelma ei siis koske pelkästään isoja yrityksiä tai tunnettuja ihmisiä.  

Monelle on varmasti tuttua, että Facebookissa on mahdollisuus ilmiantaa huijaustilejä. Ilmoitusta ei voi tehdä omasta profiilista käsin, vaan ensin on mentävä väärennetylle tilille. Profiilikuvan oikeassa reunassa olevasta, kolme pistettä sisältävästä painikkeesta klikataan auki valikko, jonka yhtenä valintana on ”ilmianna sivu”. Tämän jälkeen avautuu valintoja, joissa voi ilmoittaa, että kyseessä on huijaus.

Mutta aina tilanne ei ole näin yksinkertainen. Panda-tietoturvayhtiö kertoo, että huijausprofiiliin tekijä on saattanut estää huijauksen kohteena olevan tahon pääsyn sivulleen. Tällöin kannattaa pyytää ystäväänsä ilmiantamaan kyseinen profiili.

Facebook myös neuvoo ottamaan yhteyttä lakimieheen tai viranomaiseen, jotta uhri saisi selville omat mahdollisuutensa valeprofiilin tekijän saattamisessa vastuuseen teostaan. Valeprofiilin tekijälle koituvat seuraamukset riippuvat siitä, että minkälaisiin tarkoituksiin kyseistä profiilia käytettiin.

Tilanne muuttuu erityisen vakavaksi silloin, jos valetiliä on käytetty toisten käyttäjien henkilökohtaisten tietojen urkintaan. 

Tärkeätä on toimia nopeasti, jos huomaa joutuneensa identiteettivarkauden uhriksi.

Lue myös:

    Uusimmat