Tunnistatko itsesi? 10 asiaa, jotka yhdistävät netin vainoharhaisimpia tyyppejä

Tietoturvasta paasataan jatkuvasti, mutta yhä löytyy heitä, joille oppi ei tunnu menevän millään perille. Toisesta ääripäästä löytyy puolestaan ihmisjoukko, joka mieluummin varautuu kaikkiin netissä vaaniviin vaaroihin.

Tietoturvauhat kannattaa ottaa tosissaan, mutta omalla toiminnallakin on suuri merkitys. Kunhan pysyttelee poissa epämääräisiltä sivustoilta ja jättää avaamatta sähköpostin roskapostien linkkejä, voi säästyä ja monelta harmilta.

Toisaalta nettihuijausten kirjo on laajentunut niin paljon, että jo valveutuneimmatkin käyttäjät haksahtavat oveliin huijauksiin. Tässä kymmenen takuuvarmaa vinkkiä heille, joita oma tietoturva huolettaa.

1. Älä mene lankaan!

Yksi hakkereiden ehdottomasti yleisimmistä tavoista päästä käsiksi henkilökohtaisiin tietoihin, on sähköpostitse tai tekstiviestitse lähetetyt tietojenkalasteluviestit. Tehokkaimmat kalasteluyritykset näyttävät tulevan tutun lähettäjän nimissä, eikä tavallinen tallaaja välttämättä osaa edes etsiä merkkejä huijauksesta.

Mikäli kalasteluviestien linkkejä menee klikkaamaan, saattaakin ladata laitteelleen haittaohjelman, joka vie tärkeitä tietoja hetkessä. Tästä syystä sähköpostin kanssa kannattaa olla hyvin tarkkana: lähtökohtaisesti viestejä lähettäjiltä, joilta et ole osannut odottaa viestiä, ei kannata avata, mikäli niiden alkuperää on vähänkään syytä epäillä.

2. Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen

Aikaa vievää ja toisinaan jopa vaivalloista – silti kaksivaiheinen tunnistautuminen nostaa oman tietoturvan tasoa merkittävästi. Käytännössä kaksivaiheinen tunnistautuminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kirjautuessa sivustolle syöttämällä käyttäjätunnuksen ja salasanan, lähetetään vielä varmistusviesti puhelimeen, josta poimitaan tietty koodi toiseen tunnistautumisvaiheeseen.

3. Käytä vain suojattuja yhteyksiä

Suojatut sivustot tunnistaa osoitteen edessä olevasta HTTPS-merkinnästä. Hypertext Transfer Protocol estää kolmannen osapuolien haitallisten koodien upottamisen sivustolle.

4. Valitse vahvoja salasanoja

Aivan liian monen salasana on järkyttävgän yksinkertainen: yleisimpien salasanojen kärjestä löytyy muun muassa ”123456”. Vaikeammat ja pidemmät salasanat ovat vähintäänkin hitaampia murtaa.

5. Käytä ohjelmistojen uusimpia versiota

Päivitykset ylläpitävät käytettyjen ohjelmistojen tietoturvaa. Parhaimmillaan päivitykset paikkaavat kriittiset tietoturva-aukot ja tekevät myös ohjelmistojen käytöstä sujuvampaa.

6. Päivitä automaattisesti

Aina uusien päivitysten tullessa julki kannattaa päivitykset tehdä välittömästi. Vaivattominta on asettaa päivitykset automaattisiksi.

7. Viestittele vain salattujen sovellusten kautta

Esimerkiksi suosittu pikaviestisovellus WhatsApp salaa kaikki sen kautta lähetetyt viestit.

8. Peitä laitteiden kamerat

Kannettavien tietokoneiden, tablettien ja puhelimien kamerat kannattaa peittää, sillä kameroita hyödynnetään yhä useammin erilaisten kiristyshaittaohjelmien ohessa. Hyvä vinkki on käyttää tähän esimerkiksi laastaria, jonka pehmeä osa ei vahingoita kameran linssiä.

9. Sammuta laitteet silloin tällöin

Todella vainoharhaiset sammuttavat laitteensa silloin tällöin, jolloin kukaan ei voi seurata heidän toimiaan.

10. Mieti, mitä kaikkea itsestäsi jaat

Netti on pullollaan tietoa meistä kaikista jo pelkästään sosiaalisen median ansiosta. Lisäksi saatat jopa kummemmin miettimättä osallistua erilaisiin nettikilpailuihin ja -kyselyihin, joiden myötä ojennat myös tietojasi muun muassa markkinointikäyttöön. Mieti siis tarkkaan, mitä haluat itsestäsi jakaa netissä ja kenelle.

Lähde: USA Today

***


Lue myös:

    Uusimmat