5 vinkkiä turvallisempaan vuoteen 2017: Tee nämä muutokset heti!

Vuosi 2016 jätti mieleen useita kyberhyökkäyksiä, jotka kohdistuivat isoon osaan koko maailman väestöstä. Nämä mielessä pitäen onkin hyvä aika huolehtia omien tietojen suojauksesta.

Vuoteen mahtui muun muassa useita kirjautumistietojen paljastumisia, joiden joukkoon mahtui myös suomalaisten salasanoja. Viimeistään nyt olisikin hyvä käydä läpi käyttämänsä salasanat ja huolehtia siitä, ettei ole itse joutunut tietomurtojen uhriksi.

Oman sähköpostiosoitteen avulla voi tarkistaa useiden palveluiden turvallisuuden muun muassa haveibeenpwnd-sivustolta. Myös Ruotsin yleisradioyhtiö SVT on koostanut datapaketin, josta voi tarkistaa tiliensä suojauksen. Mikäli et ole tehnyt tätä aiemmin, kannattaa se tehdä viimeistään nyt.

1. Hanki salasanojenhallintaohjelma

Vuoteen mahtui useita paljastuneita salasanavuotoja suosituista palveluista, joiden vuoksi jouduit todennäköisesti vaihtamaan salasanoja uusiksi. Lisäksi lukuisten erilaisten jopa päivittäin käytössä olevien palveluiden siirtyessä nettiin tarvitset parhaillaan kymmeniä, jopa satoja, salasanoja. Salasanoja ei kuitenkaan tarvitse yrittääkään muistaa, sillä avuksi voi hankkia salasananhallintaohjelman, jonne tallettaa kaikki käytetyt salasanat.

 2. Aseta kaksivaiheinen kirjautuminen päälle

Useat suositut palvelut mahdollistavat kaksivaiheisen tunnistautumisen kirjautuessa kyseiseen palveluun. Tavallisesti kaksivaiheisuus voi tarkoittaa esimerkiksi koodin lähettämistä puhelimeen, josta oikea koodi naputellaan kirjautumisen edellyttämiseksi. Näin voi helposti ja todella tehokkaasti parantaa omaa turvallisuuden tunnetta, sillä vaikka salasanasi joutuisikin tietovuodon kohteeksi, vaatisi kirjautuminen aina salasanan lisäksi toisenkin vaiheen.

3. Tee varmuuskopioita

Mitä todennäköisemmin iso osa tärkeistä kuvista, videoista ja muista tiedostoista on tänä päivänä digitaalisessa muodossa. Tee siis varmuuskopioinnista säännöllinen tapa, jotta kaikki tietosi eivät katoaisi esimerkiksi haittaohjelman iskiessä laitteeseen tai vaikkapa laitteen joutuessa varkaan käsiin.

4. Opettele käyttämään VPN-palveluita

VPN eli virtual private network mahdollistaa nettiselaamisen ilman, että selaustasi seurataan. Palveluita on tarjolla niin maksullisina kuin ilmaisversioinakin. VPN:n kautta kirjautuminen on erityisen suotavaa esimerkiksi silloin, kun kirjautuu julkiseen WiFi-verkkoon.

5. Käytä viestittelyyn vain turvallisia sovelluksia

Viestejä kannattaa lähettää vain palveluiden kautta, jotka salaavat viestit. Tietenkin edellyttäen, että koet viestisi niin tärkeiksi, ettet toivoisi niiden joutuvan ylimääräisten käsiin. Jos käyt viesteissäsi läpi työasioita, arkaluontoisia aiheita tai tärkeitä tietoja, kannattaa hyödyntää täysin salattuja viestipalveluita. Esimerkiksi suosittu pikaviestipalvelu WhatsApp on ottanut käyttöön viestien salaamisen viime vuonna.


Lähde: Wired

***


Lue myös:

    Uusimmat