Mainos

Tunnetko syyllisyyttä tv-sarjojen ahmimisesta? Aivan turhaan – suosikkiohjelmien katselulla myös hyviä puolia

Suosikkitelevisiosarjojen katsomisella on paljon hyviä puolia, mutta ei kaikille.

Elämme tv-sarjojen kultaista aikakautta, minkä ansiosta uusia tv-sarjoja syötetään jatkuvasti ulos. Katsojat koukuttuvat kokonaan uusiin maailmoihin, joiden parissa viettävät tärkeitä vapaa-ajan hetkiään. Suoratoistopalveluiden suosio onkin suurempaa kuin koskaan.

Tv:n katseluun on pitkään liittynyt negatiivisia sävyjä: sohvalla makoilua on pidetty täysin hukkaan heitettynä aikana, tv:n liiallinen katselu on yhdistetty masennukseen ja yksinäisyyteen. Telkkarin ääressä kulutettuun aikaan liittyy helposti häpeää ja syyllisyyttä, ja erilaisten tutkimustulosten yhteydessä saatetaan pyöristää todellista aikaa alaspäin.

Viestinnän professori ja amerikkalaisen uutissivusto CNN:n toimittaja Elizabeth Cohen nostaa esiin kaksinaismoralismin, joka liittyy eri medioiden kuluttamiseen. Esimerkiksi kirjojen lukemiseen käytettyä aikaa ei pidetä ”yhtä pahana” kuin television ääressä kulutettua aikaa. Television ahkerimpia katsojia pidetään laiskoina ja impulsiivisina, mutta samoja ajatuksia ei nouse ahkerista lukutoukista.

Televisiosarjojen katselijoita kutsutaan ”sohvaperunoiksi” – samalla tavalla kirjoja kuluttavia kutsutaan herttaisesti ”lukutoukiksi”.

Suosikkisarjojen katselusta on kuitenkin myös hyötyä! Ensinnäkin sarjat ovat parempia kuin koskaan ennen ja ne tarjoavat monipuolisia juonia, kiinnostavia ja samaistuttavia hahmoja sekä kulttuureja. Tästä syystä sarjojen kuluttaminen voidaankin nähdä myös sivistävänä harrastuksena.

Koukuttavan sarjan katselu aiheuttaa toisinaan myös flow-tilan, joka tuottaa hyvää mieltä. Koukuttavuuden yksi osa onkin katsojan tarve ylläpitää flow’taan jatkamalla aina vain seuraavaan jaksoon edellisen loputtua.

Kenties suurin hyöty hyvään televisiosarjaan uppoutumisessa on arjen stressistä irtautuminen, selviää vuonna 2014 tehdystä tutkimuksesta. Toisaalta samassa tutkimuksessa selvisi myös se, etteivät hyvät vaikutukset toteudu kaikkien kohdalla: osalle television ääressä vietetty aika jättää jälkeensä syyllisyyden tunteen.

***

8:04

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.