Mainos

Tulvat ruhjoivat myrkkytehtaita Tshekissä ja Saksassa

Tshekkiläiseltä kemiantehtaalta on tänään päässyt ilmaan klooria. Klooripäästö tapahtui sen jälkeen kun tulvavedet olivat vahingoittaneet tehdasta. Asiasta ilmoitti tehtaan omistava Unipetrol-yhtiö.

Kloorivuoto tapahtui Spolanan tehtaassa, joka sijaitsee Neratovicen kaupungin laitamilla parisenkymmentä kilometriä Prahasta pohjoiseen Elbejoen varrella.

Unipetrolin edustajan Tomas Zikmundin mukaan alueelle on annettu ns. kolmostason kemikaalivaroitus, joka on korkein taso ennen evakuoinnin aloittamista.

Paikallisen Greenpeace-aktivistin mukaan myös kaksi dioksiinin saastuttamaa tehdasrakennusta on jäänyt tehdasalueella tulvavesien alle uhaten levittää myrkkyjä eteenpäin.

Elbe virtaa Tshekistä edelleen Saksaan.

Spolanan tehtaan klooripäästö näkyi ympäristöaktivistien mukaan keltaisena pilvenä tehtaan ympärillä. Pilvi oli matkalla koilliseen poispäin Neratovicen kaupungista, mutta kohti kahta pienempää kylää.

Tshekin sisäministerin Stanislav Grossin mukaan klooripäästö johti kuitenkin evakuointeihin Neratovicessa. Spolanan tehtaassa on varastoituna noin 250 000 kiloa kemikaaleja ja pieni määrä erittäin myrkyllisiä dioksiineja.

Saksa ilmoitti tänään perustaneensa tarkkailuryhmän tutkimaan mahdollisia Elbejokeen valuvia kemikaalipäästöjä.

Tulvavedet syöksyivät tänään yli äyräidensä myös Bitterfeldissä Saksan itäosassa Muldejoen pehmitettyä partaansa liki puolen kilometrin matkalta. Kaupungin asukkaat jouduttiin evakuoimaan pikaisesti vesimassojen tieltä.

Bitterfeldissä on 350 kemianalan tehdasta. Ennen Saksan yhdistymistä Bitterfeld oli tunnettu saastuneesta maaperästään ja huonosta ilmastaan.

Kaupunkia on kuitenkin siivottu merkittävästi sitten Saksojen yhdistymisen 1990.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.