Mainos

Tulvariski Pohjois-Pohjanmaalla kasvaa

Tulvariski Kalajoella ja Siikajoella on kasvamassa, varoittaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus.

Alkukuukausi on ollut poikkeuksellisen sateinen etenkin maakunnan eteläosissa. Eniten on satanut Kalajoen vesistöalueella, jossa alkuviikon sademäärä vastaa koko heinäkuun keskimääräistä sadantaa.  

Myös kesäkuu oli tavanomaista sateisempi, ja maaperä on niin täynnä vettä, ettei se enää juurikaan varastoi sadevesiä.  

Kalajoen virtaaman ennustetaan kasvavan jopa noin 250 kuutiometriin sekunnissa, mikä vastaa keskimääräistä kevättulvavirtaamaa. Myös Pyhäjoen virtaama on kasvussa, mutta virtaamahuipun ennustetaan jäävän noin 150 kuutiometriin sekunnissa.

Ohijuoksutus alkaa

Kaikki Kalajoen vesistön säännöstellyt järvet ovat täyttyneet sadevesistä. Vesi voi nousta seudulla alavimmille pelloille. Siikajoen virtaamaa pyritään säännöstelemään niin, että virtaama on Harjunnivan mittauspisteellä alle 160 kuutiometriä sekunnissa.  

Tällä hetkellä Uljuan tekojärvessä on tilaa sadevesille, mutta järven vedenpinta nousee nopeasti.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus käynnistää Uljuan ohijuoksutukset Lämsänkosken padolta tänään. Ohijuoksutuksia jatketaan niin kauan, että tekojärven vedenpinta saadaan laskettua riittävän alas.  

Poikkeuksellisen suurten kesätulvien riski etenkin Kalajoen vesistöalueella on olemassa, mikäli myös seuraavat viikot ovat sateisia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.