Mainos

Tullin virkavapaalla olevalle pääjohtajalle vakavat moitteet – saa jatkaa Tullissa

Tullin virkavapaalla oleva pääjohtaja Antti Hartikainen saa vakavan huomatuksen toiminnastaan.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) johtama työryhmä kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa hetki sitten.

– Valtiovarainministeriö katsoo selvitystyöryhmän mukaisesti, ettei Hartikainen ole käyttäytynyt asemansa edellyttämällä tavalla arvostellessaan julkisesti Tullin henkilöstöpäällikköä. Tämän tyyppiset keskustelut pitäisi käydä kahdenkesken, Räsänen kuvaili moitteiden taustaa. 

Tullin virkavapaalla olevan pääjohtajan Antti Hartikaisen toimintaa on valtiosihteeri Martti Hetemäen mukaan arvioitu kolmelta kantilta.

– Ensinnäkin on tämä vaimon rekrytointiin liittyvät asiat. Sitten on Tullin asioihin sekaantuminen virkavapaan aikana. Kolmanneksi on hänen julkinen esiintyminen asiassa.

– Tästä syystä olen antanut pääjohtaja Hartikaiselle eilen vakavan huomautuksen. Hän ei ole menettänyt valtioneuvoston luottamusta toimia Tullin pääjohtajana, Räsänen sanoi. 

Räsäsen ja valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama työryhmä on käynyt läpi selvitysryhmän huomiot ja kuullut myös Hartikaista päätökseensä liittyen. 

– Irtisanomisperustetta on tarkkaan arvioitu. Valtiovarainministeriö katsoo, ettei mikään näistä kolmesta seikasta täytä virkamieslain 26 pykälässä säädettyä virkasuhteen irtisanomisperustetta. Sen sijaan olemme päätyneet antamaan vakavan huomautuksen, Hetemäki kertoo. 

Huomatuksen lisäksi Hartikainen saa työryhmältä toimintaohjeen. 

– Hänen täytyy pidättäytyä kaikista vaimoonsa liittyvistä keskusteluista Tullin työhön liittyen. 

– Toiseksi hänen täytyy pidättäytyä kaikista toimista suhteessa Tulliin hänen virkavapaansa aikana ja kolmanneksi hänen julkiseen esiintymiseen liittyen ei saa enää toistua, Hetemäki sanoi.

Lisäksi työryhmä antaa erikseen nykyiselle vt. pääjohtajalle Leo Nissiselle toimintaohjeen. 

Räsäsen mukaan päätökseen liittyen hän ja työryhmä olivat useampaan otteeseen yhteydessä myös muun muassa oikeuskansleriin. Räsänen kuitenkin kiitteli tiedotustilaisuudessa olevansa tyytyväinen siihen, että Hartikainen on pahoitellut toimintaansa ja luvannut ettei se toistu.

Tullin toimintakulttuuria tutkinut selvitysryhmä moitti tammikuussa Hartikaista puuttumisesta puolisonsa palkkaamiseen Tulliin. Selvitysryhmän mukaan Hartikaisen olisi pitänyt pääjohtajan asemassa pidättäytyä täysin keskustelemasta puolisoaan koskevassa asiassa. Selvityksessä kerrottiin, että Hartikainen osallistui puolisonsa palkkaamiseen koskevaan keskusteluun syyskuussa 2012. Hän oli aloittanut Tullin pääjohtajana vain muutamaa kuukautta aiemmin.

– Raportin olennaisin lopputulos oli se, että pääjohtaja Hartikainen ei pääjohtajana olessaan ole vaikuttanut vaimonsa palkkaamiseen, Räsänen totesi tiedotustilaisuudessa.

Hartikainen jäi virkavapaalle huhtikuussa 2013. Hänen on määrä palata työhönsä tämän vuoden toukokuussa.

Jupakka tuli julkisuuteen lokakuussa, kun Ilta-Sanomat kertoi asiasta. Selvitys koskee myös yleistä toimintakulttuuria Tullissa. Hartikaisen toimintatapaa on arvosteltu Tullin sisältä.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.