Tullin limbossa olleet ukrainalaiset koirat pääsevät ehkä sittenkin Suomeen – "Lapset odottavat kovasti, että tulevat kotiin"

MTV Uutiset on kertonut aiemmin kolmen amerikancockerspanielin vaiheista, kun Suomessa asuva ukrainalaistaustainan Elena Singaevska päätti auttaa ukrainalaista ystäväänsä ja adoptoida hänen kolme koiraansa pois sodan jaloista. Koirien saaminen Suomeen osoittautui vaikeammaksi kuin Singaevska olisi koskaan voinut edes kuvitella.

Koirat aloittivat matkansa Ukrainasta Suomeen elokuun viimeinen päivä. Kaikki sujui hyvin aina siihen saakka, kun koirat saapuivat Puolasta Suomen rajalle. Suomessa Tulli huomasi lemmikeiltä puuttuvan yhden asiakirjan.

Koirat jumiutuivat suomalaisen byrokratian koukeroihin ja jäivät useiksi päiviksi jumiin Suomen Tulliin. Käytännössä koirat olisivat säädösten mukaisia, mutta niitä koskevia tietoja ei ole oikeassa asiakirjassa. Koirien matkan vaiheista voit lukea aiemmista artikkeleistamme.

Lopulta Tulli uhkasi, että eläimet lopetetaan, elleivät ne palaudu lähtömaahan 6. syyskuuta.

Eläintenystävät apuun

Singaevska vastaa puhelimeen puolalaisessa hotellissa. Hän on ollut siellä koirineen perjantaista saakka ja yrittänyt saada kaikki tarvittavat asiat hoidettua, jotta hän saisi koiransa tuoduksi Suomeen. 

Tapauksen saatua julkisuutta eläintenystävät riensivät auttamaan. Joukko ihmisiä on avustanut Singaevskaa muun muassa asian hoitamisesta koituneissa kuluissa ja sääntöviidakossa navigoimisessa.

Urakka vaikuttaisi kuitenkin maksavan vaivan. Puolassa asiat ovat edenneet ystävällisen puolalaisen eläinlääkärin avustuksella: koirilla pitäisi nyt olla kaikki mahdolliset paperit ojennuksessa Suomeen pääsemiseksi.

–Teemme kaikkemme, että paperit saadaan kuntoon. Vähän on edelleen pelko, että Tulli löytää jotain puuttuvaa.

Valitettavasti seuraava mahdollinen lento, jossa olisi tilaa ruumassa matkaaville koirille on Singaevskan tämänhetkisen tiedon mukaan vasta 19.9. Jos koirat painaisivat vähemmän, niiden ei tarvitsisi matkustaa ruumassa ja lento järjestyisi nopeammin.

Nyt Singaevska joutuu siis odottamaan seuraavaa mahdollista lentoa koirineen viikon verran Puolassa. Tilanne turhauttaa.

– Haluaisin aikaisemmin lähteä! Ihan turhaan olemme täällä viikon.

Takaisin Suomeen

Singaevskan apujoukot pohtivat kuumeisesti keinoa, jolla hänet ja koirat saataisiin Suomeen nopeammin, mutta toistaiseksi muuta keinoa ei ole keksitty.

Vieläkään ei ole täydellistä varmuutta siitä, että koirat todella saadaan Suomeen. Singaevska kuvailee jännittävänsä edelleen, että Tulli keksii jonkin uuden puutteen koirien papereista.

Singaevska kuvailee, että hän ja avuksi ryhtyneet ihmiset selaavat jatkuvasti Ruokaviraston ja Tullin sivuja ja ohjeistuksia varmistuakseen siitä, että kaikki olisi nyt viimein varmasti kunnossa.

– Jännittää edelleen. Koko ajan keskustelemme ja katsomme Tullin ja Ruokaviraston ohjeita. Monimutkainen asia, niin vaikeaksi tavalliselle ihmiselle tehty. Lentolippuja ei ole vielä tilattu, koska toivon löytyvän aiempaa lentoa tai muuta keinoa saada koirat nopeammin Suomeen.

Lapsilla huoli koirista

Kotona Suomessa uusia lemmikkejä odotetaan jo malttamattomana.

– Lapset pyytävät koko ajan koirista videoita ja kuvia ja ovat koirista huolissaan. Vanhin poikani pyysi hoitamaan niitä hyvin. 

Haastattelun lopuksi Singaevska haluaa vielä kiittää kaikkia, jotka ovat auttaneet häntä koirien saamiseksi turvallisesti Suomeen.

– En olisi voinut kuvitellakaan, miten ison avun saan koirien pelastamisessa. Kiitos kaikille teille, jotka välittävät ja auttavat meitä, muuten emme olisi onnistuneet.  

Terveet koirat piikille

Tapaus on herättänyt kritiikkiä Tullin ja Ruokaviraston toiminnasta. Täysin terveitä koiria uhkasi lopettaminen, koska tarvittavat leimat eivät olleet oikeanlaisissa papereissa.

Koirat olisivat erilaisissa olosuhteissa saaneet tulla Suomeen. Mikäli Singaevska olisi pakolainen, koirat olisivat olleet tervetulleita Suomeen. Tullista on sanottu, että Ruokavirasto voi tehdä päätökseen muutoksen ja Ruokavirasto puolestaan sanoo, että asia kuuluu Tullille. 

Yksi Singaevskaa auttaneista on Elisa Aaltola. Aaltola on jakanut koirien tapauksesta tietoa ja ajatuksiaan Twitter-tilillään.

Lue myös:

    Uusimmat