Tullin entiselle pääjohtajalle uusi pesti – virkarikoksesta tuomittu Antti Hartikainen johtamaan EU:n Ukraina-operaatiota

32:27
Sisäministeri Päivi Räsänen antoi tullin pääjohtajalle vakavan huomautuksen vuonna 2015.

Antti Hartikainen oli oikeuden mukaan esteellisenä läsnä kokouksessa, jossa käsitellyn asian ratkaisusta oli erityistä hyötyä hänen puolisolleen.

Tullin entinen pääjohtaja Antti Hartikainen on valittu johtamaan Euroopan unionin neuvontaoperaatiota (EUAM) Ukrainassa. Hartikaisen kausi alkaa heinäkuun alussa ja kestää ensi vuoden kesäkuun loppuun.

Hartikainen haki jatkokautta Tullin johdossa, mutta hän ei tullut valituksi. Hänet tuomittiin viime vuonna Helsingin käräjäoikeudessa sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Hartikainen oli oikeuden mukaan esteellisenä läsnä kokouksessa, jossa käsitellyn asian ratkaisusta oli erityistä hyötyä hänen puolisolleen. Hartikainen on valittanut tuomiosta hovioikeuteen.

Nimityspäätös tehtiin EU:n poliittisten ja turvallisuusasioiden komiteassa. Ukrainan neuvontaoperaation tehtävänä on tukea uudistuksia valtiollisissa elimissä, kuten poliisissa, muissa lainvalvontaviranomaisissa ja oikeusalalla, erityisesti syyttäjänvirastossa.

Operaatio työllistää yli 300 ihmistä ja toimii Kiovassa, Lvivissa, Harkovassa ja Odessassa.

Hartikaisella on myös aiempaa kokemusta EU-tehtävistä. Hän johti EU:n EUBAM Libya -suunnitteluoperaatiota vuosina 2013–2015 ja oli tuolloin palkattomalla virkavapaalla Tullin pääjohtajan tehtävästä.

Hartikaisen kausi Tullin johdossa oli myrskyisä. Hartikainen sai vuonna 2015 vakavan huomautuksen arvosteltuaan alaistaan julkisuudessa epäasiallisella tavalla.

Vuonna 2017 hän sai suullisen huomautuksen toimintatavoista Tullin viestintäjohtajan kurinpitomenettelyssä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja