Mainos

Tulli tyrmää puutullauksien vähentämisen itärajalla

Itärajalla on puoli tusinaa virallisia ylityspaikkoja ja lisäksi lukuisia metsäautoteiden yhteydessä olevia tilapäisiä ylimenopaikkoja.

Suomen tulli ei lämpene venäläisten vaateille vähentää puuntullausasemien määrää itärajalla. Venäläisten mielestä Suomen puukauppaan liittyy epäselvyyksiä, joita voitaisiin rajoittaa tullauspaikkoja vähentämällä.

Asia nousi esille tullilaitoksen pääjohtajan Tapani Erlingin ja hänen venäläisen virkaveljensä pääjohtaja Andrei Beljaninovin tapaamisessa Helsingissä tiistaina.

Suomi ei näe nykyisessä tullauskäytännössä erityisiä ongelmia, mutta asiaa ryhdytään kuitenkin selvittämään erityisessä venäläis-suomalaisessa työryhmässä. Tullien välinen puukaupparyhmä käy läpi rajanylityspaikat ja kauppaan mahdollisesti liittyvät väärinkäytökset.

Venäläisten esiin tuomissa epäselvyyksissä on Erlingin mukaan kyseessä eräänlainen käänteinen kaksoislaskutus, jossa kuormien arvo on ilmoitettu alle todellisen kauppahinnan. Väliraha on ollut poissa tulliselvityksestä ja myyntiyhtiön tileiltä.

- Meidän käsityksemme mukaan tämä on ollut hyvin harvinaista, eikä tämän perusteella voi uhata koko puuntuontia, sanoi Erling.

Itärajalla on puoli tusinaa virallisia ylityspaikkoja ja lisäksi lukuisia metsäautoteiden yhteydessä olevia tilapäisiä ylimenopaikkoja. Parhaina vuosina Venäjältä Suomeen on tullut 13 miljoonaa kiintokuutiometriä puuta.

- Me lähdemme siitä, että kaikkia näitä ylityspaikkoja pitäisi voida käyttää. Venäläisten mielestä pari paikkaa riittäisi.

Erling ei halua liittää ylityspaikkakysymykseen menossa olevaa vääntöä puun vientitulleista. Hän muistuttaa, että puutulleista neuvottelevat Venäjän hallitus ja EU:n komissio.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.