Tulli haluaa kertoa avoimemmin vaatekemikaaleista

Tullissa pohditaan, mitä tietoja kuluttajan olisi syytä saada vaatteiden vaarallisista kemikaaleista. Tällä hetkellä tulli ei julkista esimerkiksi säädöksiä rikkovien maahantuojien nimiä, vaikka yritys jäisi tarkastuksissa jatkuvasti kiinni.

- Joudumme punnitsemaan kahta asiaa. Toisaalta haluamme palvella kuluttajansuojaa ja toisaalta emme saisi loukata maahantuojan tai jonkin muun toimijan etuja julkaisemalla tietoja, jotka vaarantaisivat liiketoimintaa, sanoo Tullilaboratorion johtaja Janne Nieminen.

Niemisen mielestä kaikkien kemikaalisäädöksiä rikkovien maahantuojien nimien julkistaminen ei välttämättä olisi reilua, sillä tulli tekee tekstiileille vain pistokokeita. Se testaa kaikista maahantuoduista tekstiileistä vain vajaan prosentin ja testattavat erät on valittu erilaisten riskiarvioiden perusteella.

- Tällöin kaikki maahantuojat eivät joudu valvottaviksi. Järkevämpää on julkaista harkittua tietoa, joka tuo esiin pahimpia ongelmia ja josta on kuluttajille oikeaa hyötyä.

Nieminen ei tyrmää ajatusta siitä, että räikeimmin ja järjestelmällisimmin säädöksiä rikkovien yritysten nimet julkaistaisiin. Hänen mielestään olisi kuitenkin hyödyllisempää, jos kuluttajat saisivat koottua tietoa ongelmallisista tuoteryhmistä ja lähtömaista. Tällä hetkellä tulli antaa tarkkaa tietoa vain yksittäistapauksista.

Moni narahtaa atsoväreistä

Espoon Otaniemen tullilaboratoriossa on tänä vuonna testattu 500 vaatetta muun muassa kiellettyjen kemikaalien varalta. 15 prosenttia tuotteista on hyllytetty kemikaalien tai vaarallisten osien takia. Vaatteista on löytynyt muun muassa syöpää aiheuttavia atsovärejä ja liian korkeita formaldehydipitoisuuksia.

Yleensä kemikaalisäädöksiä rikkovat vaatteet tulevat halpatuontimaista, kuten Kiinasta tai Intiasta.

- Intiasta on tullut todella paljon huiveja, joissa on kiellettyjä atsovärejä. Säädösten vastaisia aineita ja pitoisuuksia ei löydy pelkästään halpavaatteista, vaan joukossa on myös kalliita merkkivaatteita, sanoo jaostopäällikkö Leena Partanen tullilaboratoriosta.

Partanen muistuttaa, että tullin valvonta kattaa vain pienen osan markkinoilla olevista vaatteista, vaikka testit pyritäänkin kohdentamaan esimerkiksi riskimaiden tuotteisiin sekä lasten vaatteisiin ja jatkuvasti ihon kanssa kosketuksissa oleviin tekstiileihin.

- Maahantuojien sisäänostajien ammattitaito ja moraali ratkaisee. Se harmittaa, että samoja yrityksiä joudutaan jatkuvasti muistuttamaan samoista rikkomuksista. Erityisen harmillista se on kuluttajan kannalta.

Katso Anna Satovainion juttu

Lue myös:

    Uusimmat