Tulitko petetyksi? Näin parisuhde selviää uskottomuudesta

Suurin osa ihmisistä ajattelee, ettei suhde voi selvitä pettämisestä. Perheneuvojilla on asiasta päinvastainen käsitys. Miten parisuhde voi nousta uskottomuudesta?

Isobritannialaiseen The State of the U.K.’s Relationships -selvitykseen osallistui 5700 ihmistä, joista 33 prosenttia oli sitä mieltä, että uskottomuus on parisuhteen loppu. Sen sijaan perheneuvojista 94 prosenttia ajatteli, että parisuhde voi selvitä uskottomuudesta.

Uskottomuus osuu ennen kaikkea parin luottamussuhteeseen. Parisuhteen korjaaminen vaatii luottamuksen palautumista. Millä keinoin luottamus rakennetaan uudestaan?

Olkaa rehellisiä

Tunnustaminen. Rehellisyys voi äkkiseltään tuntua julmalta puolisoa kohtaan. Tutkimukset osoittavat, että avioliitolla on suurempi todennäköisyys selvitä, mikäli pettämisestä on kerrottu suoraan.

Puolisoiden on oltava rehellisiä toisilleen, jos he eivät usko pääsevänsä uskottomuuden yli. Jotta suhde voi korjautua ja toimia, on kummankin osapuolen oltava valmiina liikkumaan eteenpäin.

Selvittäkää syy

– Usein kun kysyn pareilta mitä tapahtui, he eivät osaa vastata. On tärkeää ottaa kunnolla aikaa ja muistella milloin viimeksi olitte vahva pariskunta. Sen jälkeen on hyvä tutkia salapoliisin tavoin missä vaiheessa asiat alkoivat menemään pieleen, kehottaa parisuhdeterapeutti Rachel Sussman.

Syyttelyyn ei kannata ryhtyä, mutta on arvokasta ymmärtää ne pienet stressitekijät tai elämäntilanteet, jotka johtivat uskottomuuteen. Kun selviää miksi toinen petti, voi alkaa selvittämään perimmäisiä tekijöitä.

Aloittakaa puhtaalta pöydältä

– Kun pari on valmis yrittämään uudestaan, voi olla hyödyllistä vaihtaa maisemaa. Telttailu tai yhteiset aktiviteetit, jotka vaativat ryhmätyötä, saattavat virittää käyntiin vanhan kellon, vinkkaa avioliitto ja perheterapeutti Talia Wagner.

Normaalista ympäristöstä poistuminen ja hauskanpito yhdessä saattavat herättää vanhoja tunteita ja samalla syrjäyttää kaunan ja irrallisuuden tunteita. 

Myös läpinäkyvyys suhteessa voi auttaa rakentamaan luottamusta. Voi esimerkiksi antaa sähköpostin salasanat puolisolleen.

Sussman myös kehottaa petettyä osapuolta ottamaan itsellensä aikaa ja rakentamaan itseluottamustaan uudestaan.

Kuva: Colourbox.com

Kuinka parisuhteen intohimon saisi säilymään, ja eron voisi mahdollisesti välttää? Tästä keskusteltiin Huomenta Suomessa lokakuussa 2011. Vieraana oli Himoitse, leiki ja rakasta -kirjan kirjoittanut Suvi Tirkkonen. Katso video!Lue myös:

    Uusimmat