Tulipalo tuhosi ydinvoimalaitosta Iranissa – maa vannoo kostoa, uskoo syyn olevan kyberhyökkäys

Natanzin ydinvoimalaitoksella Iranissa syttyi torstaina tulipalo, joka saattoi aiheutua kyberhyökkäyksestä. Näin arvioivat maan kolme viranomaista, joita uutistoimisto Reuters on haastatellut anonyymeinä.

Iran on ilmoittanut kostavansa mahdollisen kyberhyökkäyksen, oli sen takana mikä maa tahansa. Turvallisuusviranomaiset kertoivat eilen, että tulipalon syy on selvitty, mutta turvallisuussyistä sitä ei vielä paljasteta julkisuuteen.

– Kyberhyökkäyksiin vastaaminen on osa maamme puolustusta. Jos kyberhyökkäyksestä saadaan todisteita, me aiomme vastata siihen, Iranin siviilipuolustusjohtaja Gholamreza Jalali sanoo Reutersin mukaan.

Uraanirikastamo operoi pääosin maanalaisissa tiloissa aavikkoalueella Isfahanin provinssissa. Palon jälkeen viranomaiset julkaisivat kuvan, jossa näkyy yksikerroksisen tillirakennuksen palaneen osittain.

Saranoistaan roikkuva ovi kielii mahdollisesta räjähdyksestä, kertoo uutistoimisto Reuters. Palo ei levinnyt voimalan ydinmateriaaleihin, eikä kukaan laitoksen valvojista ollut paikalla tapahtumahetkellä.

Katse kääntyi vihollisiin

Iranin valtiollinen uutistoimisto IRNA julkaisi tulipalon jälkeen artikkelin, jossa sabotaasiepäilykset tuodaan julki. Iran käänsi katseensa Yhdysvaltoihin ja Israeliin, mutta aivan suoria syytöksiä ei esitetty. 

– Tähän mennessä Iran on yrittänyt ehkäistä kriisien yltymistä ja epävakaiden olosuhteiden muodostumista, IRNA kirjoittaa.

– Mutta jos vihollismaat, varsinkin siionistinen alue ja Yhdysvallat, ylittävät tietyn rajan, Iranin täytyy arvioida strategiaansa uudelleen.

Reuters kysyi sabotaasiväitteistä Israelin pääministeri Benjamin Netanyahulta, joka tyytyi toteamaan, ettei "aiheeseen luonnollisestikaan voida nyt juuri syventyä".

Natanzin ydinlaitos on Iranille merkittävä, koska se on keskeisessä roolissa maan uraanirikastuksen ja siten myös ydinasekehittelyn kannalta. Iran on kiistänyt ydinasekehittelyn ja väittänyt, että uraaninrikastus liittyy vain rauhanomaisiin tarkoituksiin. 

Epäilyksiä ei kuitenkaan ole liennyttänyt se, että Iranilla on kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n maaliskuisten tietojen mukaan viisi kertaa enemmän rikastettua uraania kuin sen tekemä ydinsopimus sallisi.

Sopimus mureni käsiin

Reutersin mukaan länsimaiset tiedusteluviranomaiset ja IAEA uskovat, että Natanzissa oli käynnissä koordinoitu ja salainen ydinaseohjelma, joka keskeytettiin vuonna 2003.

Iran solmi vuonna 2015 ydinsopimuksen kuuden muun ydinasevaltion kanssa. Sopimuksen tarkoituksena oli luoda vakautta maailmanmahtien välille. Iran lupasi, ettei se hanki ydinaseita.

Yhdysvallat vetäytyi Donald Trumpin johdolla sopimuksesta vuonna 2018. Kuluvan vuoden alussa myös Iran kertoi luopuvansa kaikista sopimuksen rajoituksista, mutta yhteistyö atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa kuitenkin jatkuu.

Alkuperäisessä sopimuksessa olivat mukana Iran, Yhdysvallat, Britannia, Kiina, Ranska, Saksa ja Venäjä.

Lue myös:

    Uusimmat