Tulevatko maskit pakollisiksi ja jakaako valtio niitä jokaiselle? Sosiaali- ja terveysministeriön päällikkö kertoo, miksi maskiselvityksen tulosta joutuu odottamaan kesäkuun loppuun

Tarkempi ohjeistus ikäihmisille korona-ajan oloihin 9:52
Näin sosiaali- ja terveysministeriöstä kommentoidaan suojamaskeista tehtävää selvitystä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistämässä selvitystä suojamaskien hyödyistä ja sen tuloksia voidaan odottaa kesäkuun loppuun mennessä.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo, että tutkimustuloksissa kestää sen vuoksi pitkään, että asiaan liittyy paljon selvitettäviä asioita.

– Pitänee selvittää myös se, että millaisista maskeista missäkin tilanteissa olisi hyötyä. Ja myös se, että mikä olisi tämä niin sanottu mahdollinen, jos otetaan maskeja käyttöön, niin millä tavalla ja miten tapahtuu jakelu. Jokuset maat ovat tehneet hintarajoituksia, jokuset maat ovat edellyttäneet, että palveluntarjoaja, esimerkiksi kauppa, tarjoaa näitä maskeja.

Varhila ei osaa vielä tässä vaiheessa sanoa, aletaanko maskeja jakamaan kaikille ihmisille tai tulevatko ne esimerkiksi pakollisiksi.

– Se riippuu ihan siitä, mitä selvityksessä on ja miten se Suomen olosuhteisiin analysoidaan, hän sanoo.

– Haluamme koota näytön ja tehdä kirjallisuuskatsauksen, jonka pohjalta mietimme, onko tarpeen ryhtyä johonkin muihin toimenpiteisiin. Siinä sitten vähintään ohjeistetaan ihmisiä jollain tavalla tai ei ohjeisteta, tai sitten tulee suosituksenomaista tai velvoittavuutta, ja mitä kaikista näistä mahdollisista toimenpiteistä sitten juontuu eteenpäin, hän toteaa maskien käytöstä.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat