Katso kuvat: Näin Puolustusvoimat puhdistaa kertakäyttöisiä hengityssuojaimia – prosessi vie puoli vuorokautta

1:50

Ensimmäiset kertakäyttöisiksi tarkoitettujen hengityssuojainten puhdistuskokeet tehtiin 23. huhtikuuta Ylöjärvellä. Testausvaihe on päättymässä 8. toukokuuta.

Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen johtaja, kommodori Marko Laaksonen kommentoi MTV Uutisille, että kyseessä ei ollut Sosiaali- ja terveysministeriön eli STM:n toimeksianto, vaan Puolustusvoimat päätti aloittaa puhdistuskokeet omalla päätöksellään.

– Sosiaali- ja terveysministeriö on pidetty tietoisena asiasta ja sieltä saatiin myöhemmin tukipyyntö sekä pyyntö selvittää myös suojatakkien puhdistusmahdollisuudet, Laaksonen selventää.

Puhdistettavia suojaimia on kerätty sairaaloista ympäri Suomea. Laaksonen avaa puhdistusprosessia tarkemmin. 

– Hengityssuojaimet asetellaan suojavarustuksessa koreihin ja viedään konttiin, jossa niille annetaan vetyperoksidikaasua pari tuntia. Sen jälkeen ne viedään tilaan, jossa vetyperoksidi haihtuu pois suojaimista. Tämän jälkeen ne pakataan ja varastoidaan. Jokaisesta erästä otetaan näytteet laadunvarmennusta varten.

Prosessi on pitkä. Maskin matka linjastolla kestää noin päivän verran. Itse käsittelyssä menee pari tuntia, minkä jälkeen on vuorossa 12 tuntia kestävä haihdutus ja sen jälkeen pakkaaminen.

Hinta ei vielä selvillä

Puolustusvoimat kertoi aiemmin tänään, että testeissä saadut tulokset osoittavat hengityssuojainten olevan käsittelyn jälkeen mikrobiologisesti puhtaita ja täyttävän suojainten tekniset ominaisuudet.

Laaksonen kertoo, että suojaimet ovat FFP2 ja FFP3- suojaimia, jotka ovat pääosin muovipohjaista materiaalia. Hengityssuojaimia voidaan tarvittaessa puhdistaa jopa kymmeniä tuhansia päivässä, mutta koevaiheessa niitä kerättiin muutamia tuhansia päivässä.

Paljonko tällainen puhdistaminen sitten maksaa? Laaksosen mukaan puhdistamisen tuotantokäytön hintaa arvioidaan parhaillaan. 

– Puhdistamisen kustannukset eivät ole varmaankaan kilpailukykyisiä uusien suojainten kanssa. Yksikköhinta riippuu tietysti siitä, paljonko puhdistettavaa tulee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja