Tulevaisuudessa valaisin on älykäs: Säätävät itse itsensä ihmisen mukaan

Tulevaisuudessa valaistuskin on älykäs, joka esimerkiksi tunnistaa minkä verran tilassa olevat henkilöt tarvitsevat valoa.

Valo on tärkeä hyvinvoinnin lähde ja valaisimia tulee lisää niin koteihin kuin toimistoihinkin. Sähköalan yhteinen visio vuodelle 2030 ennakoi, että valaistus ja monet muut kodin toiminnot hoituvat lähes automaattisesti. Energiana käytetään itse tuotettua aurinkosähköä.

- Tulevaisuuden yksilölliset valaistusratkaisut osaavat huomioida millaista valaistusta kukin käyttäjä tarvitsee. Ne säätävät itsensä liikkeen, läsnäolon ja vaikkapa päivänvalon mukaan, kuvailee energiatehokkuusratkaisuista vastaava johtaja Tarmo Kämppi Elektroskandiasta.

Valaistus tulee osaksi laajempaa talotekniikan kokonaisuutta ja liittyy kodinohjausjärjestelmään. Älykäs ohjaus tarjoaa valoa oikean määrän sinne missä sitä tarvitaan ja juuri silloin, kun sitä tarvitaan. Näin turha valaistus jää pois ja tarjolla oleva luonnonvalo käytetään hyödyksi.

- Toinen iso muutos koetaan uusien valonlähteiden myötä. Hehkulampuille heitettiin jo hyvästit ja ledit ovat vahvasti tulossa. Tämä vaikuttaa myös valaisimiin, jotka voivat olla entistä pienempiä ja niitä voi sijoittaa vapaammin.

Tällä hetkellä elämme siirtymävaihetta, jossa useimmat kotien valaisimet on suunniteltu hehkulampuille. Näihin kaupasta löytyy monia energiaa säästäviä lampputyyppejä kuten halogeenilamppuja, jotka sopivat suoraan hehkulampun tilalle.

Valaisin tunnistaa valon tarpeen

Tulevaisuudenkuvassa "Hyvinvointia sähköllä – Visio 2030" älykäs automaatio ohjaa talon toimintoja ja pitää huolta asukkaista. Sähköistys lisää mukavuutta ohjaamalla mm. valaistusta ja ilmanvaihtoa tarpeiden mukaisesti.

- Erilaisilla tunnistimilla ja sensoreilla valaisin voidaan liittää osaksi jokapäiväistä elämää. Niiden avulla voidaan tunnistaa saapuminen huoneeseen ja kytkeä tarvittavia valoja. Tieto liikkeestä ja läsnäolosta auttaa välttämään turhan valojen polttamisen.

Käyttäjälle vaivaton vakiovalotoiminto tarjoaa esimerkiksi työpisteeseen aina yhtä hyvän valaistuksen. Valaisin tunnistaa päivänvalon ja laskee itsenäisesti, kuinka paljon sitä tarvitsee täydentää keinovalolla.

- Nykyteknologialla voimme sitoa valaistuksen yhteen esimerkiksi kulunvalvonnan kanssa, jolloin valaistus tietää keitä tilassa on ja millainen on heidän valon tarpeensa, Tarmo Kämppi kuvailee.

Enemmän valoa vähemmällä energialla

Valaistuksen tarve ja määrä kasvavat jatkuvasti, vaikka samaan aikaan tulisi säästää sähköä. Riittääkö älykäs valaistuksen ohjaus hillitsemään energiankulutusta?

- Lamppujen nopea kehitys tarjoaa tähän ratkaisun. Tarjolle tulee jatkuvasti yhä energiatehokkaampia valonlähteitä, jotka tuottavat entistä enemmän valoa aiempaa pienemmällä energiamäärällä.

Teknologian kehitys on ollut nopeaa ja tulee myös jatkumaan nopeana. Monille jo tuttu ledi ei ole vielä paras ratkaisu jokaiseen tarpeeseen. Ledit tulevat kuitenkin yleistymään ja tarjoavat ennen pitkää vaihtoehdon lähes kaikille nykyisille valonlähteille. Liikkeelle voi lähteä toki jo nyt ostamalla valmiin ledivalaistuspaketin, joka sisältää kaiken tarvittavan.

Valaistuksen suunnittelussa huomioidaan yhä enemmän yksilöllinen valontarve eikä mitoitusta tehdä ainoastaan maksimitasojen mukaan. Valon tarve on hyvin yksilöllistä, sillä esimerkiksi vanhemmat ihmiset tarvitsevat enemmän valoa kuin nuoret. Toisaalta nuoret eivät tarvitse täyden tehon valaistusta. Kun tason voi säätää sopivaksi, säästyy energiaa.

Aurinkoa ei ole unohdettu

Kämpin mukaan tulemme käyttämään entistä enemmän aurinkoa ainakin kahdella tavalla. Ohjausjärjestelmät voivat huomioida päivänvalon ja täydentää sitä valaisimilla. Tänä päivänä uudet tilat lasiseinineen, atriumeineen ja erkkereineen pyrkivät tuomaan luonnonvaloa sisälle. Näissä älykkäällä valaistuksella saadaan aikaan huomattavaa säästöä. Toinen muoto hyödyntää aurinkoa on aurinkosähkö, jonka pientuotanto tulee yleistymään. Tarjolla on jo valmiita kuluttajille suunnattuja aurinkoenergiapaketteja.

- Jatkossa energiankulutusta mitataan tarkemmin ja tietoisuus omasta kulutuksesta lisääntyy. Myös tätä kautta saadaan säästöjä aikaan, kun sähkön käyttäjät eli me kaikki kiinnostumme kehittämään omia tottumuksiamme.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat