"Tulen kotiin ja tapan" – tällaista fyysistä ja henkistä väkivaltaa moni työntekijä joutuu kohtaamaan

1:15
Katso yllä oleva video: Tällaista henkistä väkivaltaa sosiaalialan työntekijät kohtaavat: "Tulen kotiin ja tapan".

Reilu viidennes akavalaisista on kohdannut työssään väkivaltaa tai sen uhkaa viimeisen kolmen vuoden aikana, selviää ammattiliitto Akavan jäsenilleen tekemästä kyselystä.

Lisäksi reilu kolmannes jäsenistä on kokenut työssään häirintää viimeisen kolmen vuoden aikana.

– Tulokset ovat todella yllättäviä. Ja se, mikä on kaikkein huolestuttavinta, niin vajaa viidennes väkivaltaa ja häirintää kohdanneista ei ole kertonut asiasta työnantajalleen, ja jopa 30 prosenttia työnantajista ei ole puuttunut asiaan, kertoo Akavan työmarkkinajohtaja Katarina Murto MTV:n Uutisaamussa.

Murron mukaan suurin osa väkivallasta tai häirinnästä tulee asiakkaiden taholta, mutta jonkin verran sitä esiintyy myös työyhteisöjen sisällä.

Erilaista väkivaltaa ja häirintää esiintyy Murron mukaan laajasti muun muassa sosiaali- ja terveysalalla, opetusalalla sekä tieteentekijöiden alalla.

"Tulen kotiin ja tapan"

Akavan jäsenyhdistyksen, sosiaalialaa edustavan Talentian erityisasiantuntija Heidi Pekkarinen kertoo, että alalla koetaan erityisesti henkistä väkivaltaa.

– Työntekijöitä haukutaan, herjataan ja häiritään tai työntekijöiden tai heidän perheidensä henkeä uhataan.

Myös Pekkarinen toteaa, että henkinen väkivalta tulee enimmäkseen asiakkaiden taholta.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja MTV Uutiset Livessä

– Sosiaalialalla tehdään paljon päätöksiä asiakkaiden elämästä ja osittain myös sellaisia päätöksiä ja toimenpiteitä. että rajoitetaan ihmisten perusoikeuksia. Silloin asiakkaat kokevat vääryyttä ja haluavat osoittaa ehkä uhkailulla ja pelottelulla, että he pyrkivät vaikuttamaan päätöksentekoon.

– Uhkaillaan, että jos teet tietyntyyppisen päätöksen, niin tulen (sinun) kotiin ja tapan. Ihan tällaista brutaalia uhkailua.

Pekkarisen mukaan vakavia väkivaltatilanteista on ilmennyt vähän, mutta niitäkin on ollut.

"Asioista ei puhuta"

Erityisasiantuntija Pekkarinen näkee ongelmanai sen, että sosiaalialalla on väheksymisen kulttuuri väkivaltatilanteiden osalta.

– Asioista ei puhuta. Työnantajat eivät välttämättä tiedä näistä tilanteista, eikä meillä ole selkeitä toimintamalleja, miten näistä ilmoitetaan työnantajalle. Sen lisäksi monet kokevat, että he eivät halua viedä näitä eteenpäin rikosoikeusprosessiin. Tähän me tarvitaan iso asennemuutos.

Akavan työmarkkinajohtaja Murto peräänkuuluttaakin asennemuutosta yhteiskunnassa siihen, että asioista uskallettaisiin puhua ääneen.

– Ehdottomasti tarvitaan asennemuutosta siihen, että yhteiskunnassa näistä asioista uskalletaan puhua ja rohkaistaan siihen. Menettelytavat täytyy olla kunnossa työpaikoilla, että tiedetään, miten näitä tilanteita voidaan ennaltaehkäistä, miten niihin puututaan ja miten häirintä saadaan loppumaan.

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Katso koko keskustelu alla olevalta videolta!

9:59

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja