Väkivalta poliiseja kohtaan kaksinkertaistunut 2000-luvulla: "Asioita on menossa suuntaan, jota me emme halua yhteiskunnassa todistaa"

3:09
Väkivalta poliiseja kohtaan on kaksinkertaistunut 2000-luvulla; "Paljon asioita on menossa suuntaan, jota emme halua yhteiskunnassa todistaa"

Väkivalta poliiseja kohtaan on lisääntynyt 2000-luvun aikana, sanoo tutkija. Yksittäiset poliisit ovat joutuneet vaihtamaan työtehtäviä väkivallan uhan vuoksi.

Oikeustieteen tohtorin Henri Rikanderin mukaan poliisien kohtaama väkivalta on kaksinkertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana.

– Kyse on yleiseurooppalaisesta ilmiöstä, jossa poliiseihin ja muihin viranomaisiin kohdistetaan erilaista toimintaa. Väkivalta poliiseja kohtaan on viimeisten 20 aikana monimuotoistunut ja sen intensiteetti on kasvanut. 

Rikanderin mukaan poliisin kohtaaman väkivallan yleistyminen on lisännyt myös poliisin tarvetta turvautua voimakeinoihin.

– Luonnollisesti, kun väkivaltaa kohdistetaan poliiseja kohtaan, niin samassa suhteessa kasvavat voimakeinot, joita poliisi käyttää.

Rikander pitää poliisien kohtaaman väkivallan yleistymistä huolestuttavana ilmiönä. 

– Se on huolestuttava ilmiö sekä poliiseille työntekijöinä että instituutiona mutta myös yhteiskunnallisesti. Paljon asioita on menossa suuntaan, jota me emme halua suomalaisessa yhteiskunnassa todistaa.

– Väkivalta on aina hyökkäys yhteiskuntaa kohtaan silloin, kun siellä on poliisi väkikappaleena.

Rikanderin mukaan Ruotsissa on jo havaittu, että poliisit ovat joutuneet vaihtamaan työtehtäviä tai toimipisteita välttyäkseen kostotoimenpiteiltä. 

– Samanlaista ilmiötä meillä on myös Suomessa. Meilläkin yksittäiset poliisit ovat joutuneet vaihtamaan työtehtäviä joko väkivallan tai muun maalittamisen takia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja