Tulee yllätyksenä monille: Lontoon Big Benin nimi ei suinkaan oikeasti ole Big Ben

Lontoon kuuluisa Tower Bridge jäi jumiin 0:42
Katso myös: Sattuuhan sitä! Lontoossa koettiin erikoinen tilanne, kun kuuluisa Tower Bridge jäi jumiin 2021.

Jos sinulta kysytään Lontoossa sijaitsevan, kuuluisan kellotornin nimeä, vastaat tietenkin "Big Ben". Mutta tiesitkö, että se on pelkkä lempinimi?

Jos olet vieraillut turistina Lontoossa, olet luultavasti nähnyt myös Big Benin. Englannin kuuluisin kellotorni kuitenkin saattaa yllättää nimellään – tiesitkö, ettei Big Benin nimi oikeastaan ole "Big Ben"?

Tornilla on monia nimiä – oikea nimi on Elizabeth Tower

Big Ben on Westminsterin palatsin suuren kellotornin tutuin nimi, mutta silti vain lempinimi. Supersuositun nähtävyyden nimi on oikeasti Elizabeth Tower, siis Elizabethin torni.

Jotta tilanne ei olisi turhan suoraviivainen, tornilla on toki muitakin nimiä; kuningatar Elizabethin mukaan torni nimittäin nimettiin vasta kuningattaren 60 vuotta kestäneen hallintokauden kunniaksi järjestettynä juhlavuonna 2012.

Aiemmin tornia on kutsuttu esimerkiksi St Stephen's Toweriksi, the Great Clockiksi eli "suureksi kelloksi" ja yksinkertaisesti The Clock Toweriksi eli "kellotorniksi". Londonist-sivusto huomauttaa, että jotkut puhuvat myös "itäisestä tornista" huolimatta siitä, ettei torni edes sijaitse Westminsterin palatsin itäkulmassa.

– Koska olemme todellisia diplomaatteja, ehdotamme, että tornia kutsutaan jatkossa nimellä St Elizabeth Stephen's Big East Clock Ben. Itse kutsumme sitä silti Big Beniksi, sivusto vitsailee.

Big Benillä itse asiassa tarkoitetaan soivaa kelloa

Varsinkin turistipuheissa Big Benillä tarkoitetaan yleensä nimenomaan kellotaulun sisältävää suurta tornia. Varsinaisesti Big Ben kuitenkin on tornin sisällä olevan soivan kellon suurin, 15 tonnin painoinen kello. Myös tällä kellolla on oikea nimi: the Great Bell, "suuri kello". 

Jos siis aivan tarkkoja ollaan, minkään rakennuksen osan nimi ei oikeasti ole Big Ben!

Mistä lempinimi on keksitty? Varmaa vastausta ei ole; arvioiden mukaan Big Ben saattaa viitata poliitikko Sir Benjamin Halliin, joka oli mukana kellotornin rakennusprojektissa 1800-luvulla. Hänen nimensä on myös kaiverrettu kelloon.

Katso myös: Tämä räjäyttää tajuntasi! Mikä on &-merkin oikea nimi?

Tämä räjäyttää tajuntasi: Mikä on&-merkin oikea nimi? 0:25

Lue myös:

    Uusimmat