Häirintäkohu: Suurlähettiläs Viinanen kotiin heti – selvityksessä ilmeni epäasiallista kohtelua

Soini esittää Viinasen siirtämistä Helsinkiin 2:03

Suomen Ruotsin-suurlähettiläs Jarmo Viinanen siirretään Helsinkiin nopeutetussa aikataulussa, esittää ulkoministeri Timo Soini (ps.). 

Ulkoministeriö teki sisäisen tarkastuksen, jossa tutkittiin muun muassa Viinasen johtamista ja Tukholman-suurlähetystön työhyvinvointia. Tarkastus tehtiin, koska Viinasta oli syytetty sopimattomasta käytöksestä.

Ministeriö ei ole julkistanut selvitystä, mutta Soinin mukaan Viinasen toimintaedellytykset ovat huonontuneet siinä määrin, että hän esittää tämän kutsumista Helsinkiin.

Alivaltiosihteeri Pirkko Hämäläinen kertoo, että mitään sisäisen tarkastuksen asioita ei kerrota tarkemmin julkisuuteen.

– Tarkastuksen johtopäätös on, että suurlähetystössä on ilmennyt epäasiallista kohtelua, Hämäläinen sanoo.

Sitä kenen toimesta epäasiallista kohtelua esiintyi ja keneen se kohdistui, hän ei kerro.
Hämäläinen ei myöskään avaa sitä miten tarkastus tehtiin tai oliko kyse seksuaalisesta ahdistelusta.

– Totean ainoastaan, että tarkastuksessa haastateltiin normaalin käytännön mukaan lähetystön henkilökuntaa. Yksityisyyden suojaan vedoten en kerro enempää.

STT on pyytänyt sisäisen tarkastuksen raporttia ministeriöstä kokonaan tai julkisilta osin, mutta ei ole sitä saanut.

Suurlähettilään seuraaja valitaan Hämäläisen mukaan virallisten esittelyjen jälkeen sisäisellä ilmoitusmenettelyllä sen jälkeen, kun Viinanen on siirretty Helsinkiin toisiin tehtäviin. 

Pitkän diplomaattiuran tehnyt Viinanen valittiin Ruotsin-suurlähettilääksi vuonna 2014. Sitä ennen hän työskenteli New Yorkissa pysyvänä YK-edustajana eli YK-suurlähettiläänä.


Lue myös:

    Uusimmat