Mainos

Tukholman isku ei yllättänyt tutkijaa: "Tässä vaaditaan nyt lisäresursseja ja vanhaa kunnon poliisityötä"

9:04

MTV Uutisten studiossa Tukholman tapahtumia ja iskun vaikutuksia arvioineen Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan Tukholman isku ei ole yllätys.

– Ei se yllätys ole. Totta kai se, että täällä maailman vakaimmassa Pohjolassa tapahtuu tämänkaltaista on tietenkin hätkähdyttävää. Ruotsi on meille kulttuurisesti läheinen ja siinä suhteessa on tavattoman valitettavaa nähdä äärettömän silmittömän väkivallan leviäminen myös tänne, Aaltola kommentoi.

Aaltola ei pidä todennäköisenä, että isku olisi pikainen kosto länsimaille Yhdysvaltojen viimeöisestä ohjusiskusta Syyriaan.

– Ruotsin isku ei ole vain isku ruotsalaista yhteiskuntaa kohtaan vaan se on myös isku avointa yhteiskuntaa kohtaan, Aaltola kuitenkin toteaa.

Päämääränä kauhun herättäminen

Aaltolan mukaan Euroopassa tapahtuvat iskut noudattavat selkeää kaavaa, jossa iskut tehdään mahdollisimman näkyvästi. Tukholman isku tapahtui perjantai-iltapäivänä, jolloin liikkeellä oli runsaasti ihmisiä.

– Maksimoidaan tuhoa ja näkyvyyttä. Keskeinen päämäärä on, että asia herättää ihmisissä kauhua, Aaltola selventää.

Aaltolan mielestä Ruotsin turvallisuusviranomaiset ovat toimineet tapauksessa mallikkaasti. Viranomaiset ovat tehneet kaikkensa saadakseen tilanteen eristettyä ja iskun tekijät kiinni. Tämän kaltaiset teot on Aaltolan mukaan tehty leviäviksi.

– Tässä tarvitaan nyt tehokasta toimintaa, jotta tekijät saadaan mahdollisimman nopeasti kiinni. Usein tekijät jatkavat ennen kuin heidät saadaan eliminoitua, Aaltola selventää.

Uhka-arvion noston perustuttava todellisuuteen

Suomessa tilannetta seurataan tarkasti. Turvallisuusviranomaisten uhka-arvio kannattaa Aaltolan mukaan ottaa vakavasti. Uhka-arvion tason nostaminen on hänen mukaansa kuitenkin perustuttava todellisuuteen.

– Suomessa tietenkin täytyy ottaa huomioon, että nämä asiat ovat leviäviä ja poikkirajallisia. Nykymaailmassa on mahdotonta, että jokin asia olisi rajoittunut vain johonkin maailman tahoihin.

Tukholman isku mukailee Euroopassa aiemmin tapahtuneita iskuja. Aaltolan mukaan väkijoukkoon autolla ajaminen on tehty helpoksi tavaksi tehdä isku yhteiskuntaan.

– Edellisiä iskuja kopioidaan, jos ne ovat toimineet ja olleet tehokkaita.

Turvatoimiin satsattava lisää

Iskujen estämisen kannalta Aaltola näkee tärkeänä turvallisuusviranomaisten reurssien lisäämisen. Lainsäädäntöä on myös saatava tehokkaammaksi.

– Kysymys on siitä, että moderni pohjoismainen yhteiskunta vaatii puolustajansa. Tässä tilanteessa se tarkoittaa resursseja, vanhaa kunnon poliisityötä ja uudenlaisia keinoja radikalisoitumiseen huomioon ottamiseen, Aaltola listaa.

Tulevaisuudessa maailman on orientoiduttava epävarmoihin aikoihin uudella tavalla. Ihmisten arkisen turvallisuuden turvaaminen on tärkeää, Aaltola korostaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.