Tukes: Vältä vaarallisen sähkötulipalon synty

Suomessä syttyy vuosittain jopa pari tuhatta sähköpaloa. Useimmat niistä voidaan välttää huolehtimalla laitteiden kunnosta ja oikeaoppisesta käytöstä.

Toimi sähköpalon välttämiseksi näin:

1. Noudata käyttöohjeita. Kun ostat uuden laitteen, varmista, että saat sen mukana kunnolliset käyttöohjeet. Väärin käytetty laite on aina turvallisuusriski.

2. Pidä laitteesta huolta. Sähkölaitteet vaativat kunnossapitoa ja voitkin puhdistaa ja huoltaa laitettasi käyttöohjeiden suosittamalla tavalla. Jätä kuitenkin korjaustyöt ammattilaiselle.

3. Puhdista pölyt. Pöly itsessään ei aiheuta tulipaloja, mutta se voi aiheuttaa laitteissa ylikuumenemista, sillä se voi vaikeuttaa tuuletussysteemin toimintaa. Imuroi ja pyyhi laitteista pölyt säännöllisesti ja muista imuroida myös jääkaapin takaa vähintään kerran vuodessa.

4. Korjauta viat. Jos huomaat laitteessa vian tai se toimii epäluotettavasti, lopeta käyttö heti ja toimita se korjattavaksi. Pienten ja halpojen laitteiden korjaaminen voi kuitenkin tulla kalliimmaksi kuin uuden laitteen hankkiminen.

5. Valvo. Monet palot saavat alkunsa valvomatta jätetyistä laitteista. Ole siis tarkkana aina, kun käytät esimerkiksi liettä, kiuasta tai pesukonetta. Irrota laite pistokkeesta, kun lopetat sen käytön.

6. Huolehdi ilmankierrosta. Tuuletusaukoille on jätettävä tarpeeksi ilmankiertotilaa, ettei laite ylikuumene. Tästä syystä esimerkiksi televisiota ei pitäisi laittaa liian tiukkaan tilaan kirjahyllyyn. Varo myös peittämästä tuuletusaukkoa tekstiilein tai muilla tavoin.

7. Tarkkaile sähköasennusten kuntoa. Rikkoutuneet pistorasiat ja muut sähköasennukset tulee korjauttaa viipymättä. Jos olet epävarma, hanki ammattilainen tarkistamaan asennusten kunto.

8. Käytä ammattilaista sähkötöissä. Omat sähköviritykset ovat hengenvaarallisia, sillä niissä piilee riski saada sähköisku tai aiheuttaa sähköpalo. Luota sähkötöissä vain rekisteröityihin sähköalan ammattilaisiin.

Jos laite syttyy, toimi näin:

1. Irrota pistotulppa pistorasiasta tai katkaise virta sähkötaulun pääkytkimestä.

2. Pelasta ensin ihmiset välittömästä vaarasta – myrkyllinen savu tainnuttaa ja tappaa.

3. Hälytä palokunta (112) turvallisesta paikasta.

4. Sammutuspeitettä oikein käyttämällä saat lisäaikaa pelastautumiseen ja avun hälyttämiseen.

5. Sammuta alkusammutusvälinein, esimerkiksi käsisammuttimella tai sammutuspeitteellä.

6. Poistu ajoissa paikalta ja sulje ovet ja ikkunat.

7. Opasta palokunta paikalle.

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat